22.-27.11 Länsi-Preussi Thorn Puola 2023

22.-26.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_5_pv._logo.jpg

22.-26.11 ENTINEN LÄNSI-PREUSSI THORN TORUN PUOLA 5 pv. KE-SU 655 €.

Sis. Wizzairin lennot Turku-Gdansk-Turku ruumaan menevän 10 kg lentolaukun kanssa, 3 hotelli** yötä Torunissa / Thornissa buffetaamiaisella ja 1 x illallinen, 2 x lounasta, 1 hotelliyön buffetaamiaisella Gdanskissa / Danzigissa, 1 x illalinen, kuljetukset Gdanskin lentokenttältä hotelliin ja kohteisiin. 1hh lisämaksu +45 €.

Seuraavien museoiden sisäänpääsyt kuljetuksin: Torunin Raatihuone ja museo, Torunin kaupungin historian museo, Kopernikusmuseo, Planetaario, Festung Thornin linnoitusmuseo, Torunin linnoitusmuseo, Tykistömuseo, Ritari-& leikkisotilasmuseo. Suomalainen matkanjohtaja mukana koko matkan ajan.

Torun / Thorn on Puolan goottilaisin kaupunkikokonaisuus, yksi tärkeimmistä ja ainutlaatuisimmista matkailukeskuksista. Se on heti Krakovan jälkeen Puolan toiseksi suurin alkuperäisten ja parhaiten säilyneiden historiallisten monumenttien määrässä. Täältä löytyy laajat goottilaiset katedraalit, upea goottilainen vanha kaupungintalo, Puolan alueen ensimmäisen Saksalaisen ritarikunnan linnan rauniot, goottilaisen kaltevan tornin, monia goottilaisia porvaritaloja ja säilyneet kaupungin puolustusmuurit goottilaisilla porteilla ja torneilla. Unescon maailmanperintökohteen muodostavat Vanhakaupunki ja Uusikaupunki, jossa on Saksalaisen ritarikunnan linnan rauniot ovat. Vanha linnoitus näkyy säilyneissä puolustusmuurin osissa, porteissa ja torneissa. Kuuluisin on kalteva torni, josta kerrotaan useita legendoja. Vanhankaupungin keskusta on Puolan rakennustaiteellisia helmiä. Torunissa on monia museoita, ja kaikki vierailevat Nikolaus Kopernikus museossa, hänen jälkiänsä ja henkensä löytyy kaikkialta kaupungissa. Kaupungissa on lukuisia muita museoita ja nähtävyyksiä.

THORN (puol. Torun)

Torunin vanhankaupungin ilmapiirin luo keskiaikainen goottilainen arkkitehtuuri. Lähes tuhat punatiilistä rakennusta antaa keskustalle miellyttävän, ruusunhohtoisen hehkun. Torun on yksi harvoista kaupungeista maailmassa, jossa keskiaikaiset kaupungin portit ja muurit on säilyneenä. Useiden keskiaikaisten kohteiden lisäksi kaupungissa on hyvin säilyneitä puolustusrakennelmia 1880-luvulta. Saksalaiset kauppiaat asuttivat 1100-luvulta alkaen Toruńia ja käyttivät siitä nimeä Thorn. Enemmistö kaupungin asukkaista olikin saksalaisia aina vuoteen 1920 asti. Kaupunki sijaitsi alun perin aivan Veikselin rannalla. Seuraa Euroopan historian jalanjälkiä ja ihaile Thornin keskiaikaista vanhakaupunkia, joka julistettiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 1997. Kaupungin linna on rakennettu 1230. Keskiaikaisten kohteiden ohella kaupungissa on hyvin säilyneitä preussilaisia linnoiturakennelmia 1880-luvulta. Kuuluisin Toruńissa / Thornissa syntynyt on tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikus, jonka kotitalo on suosittu matkailukohde. Kaupunki on tunnettu piparkakkuperinteestään.

21.11_Preussi_Thorn_iltakuva.jpg

Thornin /Torunin historiallinen keskusta heijastuu vieressä virtaavasta Veikselistä. Kaupunki sijaitsi alun perin aivan Veikselin rannalla. Thorn perustettiin Kulmerlandin ensimmäiseksi asutukseksi Saksalaisen ritarikunnan hallinnon alaisena vuonna 1231. Vuonna 1239 fransiskaanit saapuivat Thorniin. Joen toistuvien tulvien vuoksi talot päätettiin vuonna 1236 siirtää ylemmäksi. Näin syntyi nykyinen vanhakaupunki. Se oli keskiajalla saksalaisen ritarikunnan ja hansaliiton tärkeä tukikohta. Katujen ja aukioiden paikka ei ole muuttunut keskiajasta, jolloin kaupunki oli poliittinen ja taloudellinen mahti. Kaupungin vauraus juontui Saksalaisen ritarikuntaan joka perusti kaupungin vuonna 1233. Vuonna 1263 dominikaanit tulivat Thorniin.1280 Thorn liittyi Hansaliittoon ja oli Elbingin, Danzigin, Königsbergin ja Kulmin tavoin yksi hansakaupungeista. Sen jälkeen kaupungista tuli alueen tärkeä kauppakeskus. 1300- ja 1400-luvuilla Thornissa oli noin 20 000 asukasta, mikä teki siitä keskiajalla yhden Alppien pohjoispuolella olevista suurimmista kaupungeista. Torunin historiaan liittyy myös käsite Thornin rauha, joka oli Puolan ja Saksalaisen ritarikunnan välillä vuonna 1466 solmittu rauhansopimus, joka päätti Puolan kolmetoistavuotisen sodan. Vuonna 1910 kaupunkilaisista 59 prosenttia puhui äidinkielenään saksaa ja noin 40 prosenttia puolaa

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_neustatd_2.jpg

Ensimmäisen maailmansodan päätyttyä Preussin vanhin kaupunki Thorn ja suurin osa Länsi-Preussin maakunnasta jouduttiin luovuttamaan Puolan toiseen tasavaltaan vuonna 1920 tehdyn Versaillesin rauhan vuoksi Puolan käytävän rakentamiseksi Itämerelle Preussin alueen läpi. Sotien välisen voimakkaan

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_neustatd_3.jpg

saksalaisten maastamuuton ja jatkuvasti voimistuneen puolalaistamisen vuoksi saksalaisten osuus kaupungissa laski neljään prosenttiin vuonna 1939. Puolaan syyskuussa 1939 tehdyn hyökkäyksen jälkeen Thorn ja Puolan käytävä liitettiin jälleen Saksan valtakuntaan. Keväällä 1945 Puna-armeija miehitti alueen ja kaupungin, joka suurelta osin säästyi sodan vahingoilta. Neuvostomiehitysvalta jätti kaupungin Puolan kansantasavallan hallittavaksi.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_saksalaisen_ritarikunnan_linna_2_paakuva.jpg

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_saksalaisen_ritarikunnan_linna_3.jpg

Saksalaisen ritarikunnan linna rakennettiin vuonna 1236 entisen linnoitetun asutuksen paikalle. Siksi sillä on epätavallinen hevosenkengän muoto. Asukkaita oli 12 ritaria ja komentaja, joka edusti Saksalaisen ritarikunnan valtaa näillä mailla. Vuonna 1454 linna tuhoutui. Nykyään linnan ainoat jäännökset ovat Danziger, entinen wc-torni, ja viehättävät rauniot.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_saksalaisen_ritarikunnan_linna_nahtavaa.jpg

Nykyisin sen raunioilla esitellään linnan historiaa. Rauniot toimivat taustana monille konserteille, festivaaleille ja turnauksille.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_saksalaisen_ritarikunnan_linna_1._lohikaarme.jpg

Vuodesta 2008 lähtien ulkoreunassa on ollut keraaminen lohikäärme, jonka tarkoituksena oli muistuttaa lohikäärmehyökkäyksen legendasta. 13.8 1746 puuseppämestari Johann Georg Hieronim ja Kataharina Storch todistivat kaupungin hallintotoimistossa, nähneensä Thornissa keväällä 1746 lohikäärmeen. Olento osasi lentää ja uida, oli 2 metriä pitkä, sillä oli tummanharmaa pää ja vartalo sekä vaaleanruskea ja kiiltävä häntä. Lentävä lohikäärme oli ilmestynyt ja lentänyt Saksalaisen ritarikunnan linnan raunioiden suuntaan.

21.11_preussi_thorn_rathaus.jpg

Vanha kaupunki on suojellun alueen arvokkain osa. Tiilistä on rakennettu myös kaupungin kuuluisimmat rakennukset kuten Raatihuone 1300-luvulta joka on yksi Euroopan kauneimmista. Kaupunkikuvaa hallitsee kaksi kirkkoa. Keskustan punatiiliset rakennukset edustavat goottilaistyyliä, joita löytyy kaupungista eniten koko Puolassa. Vanhan kaupungin elämä soluu historiallisten rakennusten kupeessa. Toruńin vanhan kaupunginosan kokonaisuus, joka on maailman mittakaavassa ainutlaatuisen arvokas, koostuu kolmesta historiallisesta kaupunkialueesta: Vanha kaupunki (1233), Uusi kaupunki (1264) ja Saksan ritarien linna (1200 luvun puoliväli). Kaikki ne sisältyvät Unescon maailmanperintöluetteloon. Toruńin keskiaikainen kaupunki- ja arkkitehtoninen kompleksi on säilynyt kokonaisuudessaan ja on arvokas todiste

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunginportti_1.jpg

perinteistä ja menneisyydestä. Goottilainen arkkitehtuuri muodostaa Toruńissa Puolan rikkaimman keskiaikaisten asuinrakennuksien kompleksin. Merkittävimmät goottilaiset rakennukset ovat saksalaisen ritarikunnan aikakaudelta. Julkisia rakennukset ja kaupunkilaisten talot on koristeltu taiteen, kuvanveiston ja käsityön mestariteoksilla.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunkikuva_3_muurin_vartta.jpg

Sitä arvokkaampi se on, koska se yksi niistä harvoista kaupungeista, jota ei ole tuhottu toisen maailmansodan aikana. Siksi sen urbaani olemus ja kaupunkirakenne ovat aitoja, kaupunki tarjoaa sekoituksen Puolan ja Saksan historiaa.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunkikuva_1_kirkot.jpg

Goottilaista punatiilityyliä edustavat myös kirkot, esimerkiksi Pyhän Johanneksen tuomiokirkko joka on Kopernikuksen kastekirkko ja sen kirkon kello on maan toiseksi suurin sekä Pyhän Marian kirkko on goottilainen fransiskaanikirkko, jossa kerjäläismunkkien sääntöjen mukaan ei ole tornia. Kirkossa on Ruotsin kuninkaan Sigismundin sisaren Anna Vasan mausoleumi.  Muita saman aikakauden edustajia ovat myös lukuisat upeat porvaristalot.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_1300_luvun_taloja.jpg

Thornissa on eniten 1200-, 1300- ja 1400-lukujen kaupunkilaisten asuintaloja, jotka olivat hansakaupunkien tunnusomaisia piirteitä. Ne olivat kaksi- tai kolmikerroksisia rakennuksia, joissa oli korkeat salit, upotetut julkisivut ja varastotilat yläosissaan. Julkisivut, joissa oli korkea pääty, koristeltiin runsaasti syvennyksellä, portaaleilla, runsailla listoilla ja joskus lasitiileillä koristetuilla ikkunoiden kehyksillä. Korot maalattiin useilla väreillä. Kaikki tämä antoi kaupungin kaduille niiden erityisen viehätyksen ja värikkyyden.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_portti_3.jpg

Keskiaikaiset puolustusmuurit, mukaan lukien portit ja tornit, ovat peräisin 1200-luvulta. Ne ovat lajissaan Pommerin vanhimpia. Jotkut kaupungin porteista olivat leveitä ja massiivisia kuten luostarin portti. Yhdessä 1400-luvulla vahvistukseksi lisättyjen barbakaanien kanssa puolustusmuurit olivat Euroopan tehokkaimpia.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunginportti_2.jpg

Vuosisatojen ajan kaupunkia ympäröi laaja linnoitusjärjestelmä: muurit, portit, barbakaanit ja tornit. Nykyään parhaiten säilynyt puolustusmuurin fragmentti on Veikselin rannoilla.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kalteva_torni.jpg

Yksi sen torneista on voimakkaasti kallistunut, ja sitä kutsutaan Toruńin kaltevaksi torniksi. Legendan mukaan tämän keskiaikaisen linnoituksen Kaltevan tornin rakensi Thornilainen saksalaisen ritarikunnan ritari katumuksena tehdyistä synneistä punatiilestä 1200-luvun lopulla. Tornin pystypoikkeama oli noin 1,5 metriä, ja se oli osa vanhaa kaupungin linnoitusta. Sen jälkeen kun se lakkasi toimimasta puolustuslinnoitteena, se toimi vankilana ja myöhemmin sepän pajana. Nykyään siellä toimii taverna, ja kallistunut torni olisi alkanut kallistua heti rakentamisensa jälkeen, sillä se rakennettiin epävakaalle savimaalle. Nyt se on tärkeä kohta jokaisella kiertokävelyllä.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_muuri_goottilaisia_rakennuksia.jpg

4 kilometriä pitkä muuri sisälsi 54 linnoitettua tornia, 11 porttia ja 2 tyypillistä barbakaania. Yhdeksän tornia ja kolme porttia ovat säilyneet tähän päivään asti. Muureja, linnoitettuja torneja ja portteja koristavat keraamiset friisit, rapattuihin sokeaikkunoihin maalatut kuviot, rombikuosiksi järjestetyt tummat tiilet ja muuta sellaista.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_raatihuone_1.jpg

VANHA KAUPUNGINTALO

Vanhankaupungin kauppatorin keskellä sijaitseva monumentaalinen Vanhan kaupungintalo on yksi Euroopan suurimmista ja upeimmista rakennuksista. Se on muistomerkki Thornin kunniaksi entisenä Hansan kauppaimperiumina. Se rakennettiin saksalaisen ritarikunnan suurmestarin Conrad von Wallenroden aikana 1300-luvun lopulla, eli silloin, kun Thornin keskiaikainen vanhakaupunki oli vaurautensa huipulla. Kauniisti tyypillisillä goottilaisilla koristeilla koristeltu torni on nykyisen rakennuksen vanhin osa. Se on peräisin vuodelta 1274, ja se korotettiin nykyiseen 40 metrin korkeuteen vuonna 1385. Se toimi myös vartiotorneina Tornissa oli arkistoja, panssareita ja arvoesineitä, ja se toimi myös vankilana. Loistavien taiteilijoiden sisustamat upeat sisätilat olivat osoitus Thornin vauraudesta ja voimasta. Vanha kaupungintalo oli myös poliittisten neuvottelujen ja monarkkien tapaamisten paikka.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_raatihuone_2.jpg

Raatihuone rakennettiin vuosina 1391–1393. Sitä laajennettiin rakentamalla kolmas kerros vuosina 1600–1605. Se sai barokkityyliin 1700-luvulla. Alakerrassa sijaitsi tuomioistuin ja edustustiloja, yläkerrassa virastoja. Rakennus on Berliinin kaupungintalon arkkitehtoninen esikuva. Kaupungintalo on myös Torunin kuuluisin näköalapaikka. 40 m korkeasta tornista on henkeäsalpaavat näkymät kaupunkiin.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_raatihuone_3_museo_1.jpg

Torunin piirimuseo on kaupungin vanhin ja suurin museo jonka juuret juontavat vuoteen 1861, jolloin perustettiin saksalainen Städtisches Museum Thorn. Täällä voit mm. goottilaisen taiteen galleria, jossa on kokoelma ainutlaatuisia värikkäitä kirkkoikkunoita 1300-luvulta, näyttely historiasta ja käsitöistä vuosilta 1233-1793, näyttely Thorni rahapajoista ja kolikoista vuosilta 1233/1238-1765,

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_raatihuone_3_museo_5.jpg

Kansallissali, jossa on muotokuvien galleria kuuluisista Toruńin asukkaista (XVI-XVIII vuosisatoja), jossa on myös Nikolai Kopernikuksen muotokuva - luultavasti kuuluisin tähtitieteilijän kuvaus maailmassa - ja kuninkaallinen sali.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_raatihuone_3_museo_4.jpg

Goottilaisen taiteen galleria sijaitsee pohjakerroksessa. Galleriassa on veistoksia ja sakraalimaalauksia 1300-

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunkin_historianmuseo_10.jpg

luvun puolivälistä 1500-luvun alkuun, jotka edustavat keskiajan taiteen pääaiheita. Näyttelyesineet ovat peräisin Itä-Pommerin alueelta ja Sleesiasta. Näyttelyssä on myös poikkeuksellisen kauniita ja arvokkaita lasimaalauksia, jotka ovat paikallisten mestareiden valmistamia. Tämä kokoelma on ainutlaatuinen laajassa mittakaavassa.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_raatihuone_3_museo_3.jpg

Historia ja taidekäsityö 1233-1793 näyttely alakerrassa pyrkii esittelemään Toruńin historiaa Thornin vanhankaupungin (1233) ja Thornin uudenkaupungin (1264) sijainnista 1700-luvulle keskittyen kaupungin käsityöläisten työhön. Siellä on lukuisia esimerkkejä käsityöstä sekä keskiajalta että nykyajalta,

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_raatihuone_3_museo_2.jpg

kiltamuistoesineitä, arkkitehtuurin esineitä ja yksityiskohtia, aseita, puuveistäjien ja maalareiden töitä sekä Thornin kuuluisien kultaseppien töitä. Näyttelyä täydentää Toruńin modernin sakraalisen taiteen näyttely, joka on sijoitettu kaupungintalon ensimmäisen kerroksen huoneeseen. Keskiaikaisessa vaakahuoneessa on Thornin rahapajojen ja kolikoiden pysyvä näyttely. Se esittelee Thornin rahapajojen historiaa saksalaisritarien ajoilta aina vuoteen 1766 asti. Lisäksi näyttelyssä on esillä myös valikoituja asiakirjoja, rahapajan seteleitä vuosilta 1462-1519, harvinaiset kolikoiden valmistukseen käytettävät hopeametallilevyt, joiden laatua tarkastaa komission todistus.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_raatihuone_3_museo_6.jpg

Puolan ainoa keskiaikainen oikeussali ja sen takapaneeli on harvinainen esimerkki keskiaikaisista oikeustiloista. Näyttelyt liittyvät Thornin oikeuslaitoksen historiaan 1300-luvulta vuoteen 1793. Pöydällä onarvokas hovin krusifiksi 1300-luvulta, valaa varten. Länsiseinällä on 1724 Thornin myrskyyn syyllistyneen tuomion seurauksena mestatun pormestari Johann Gottfried Roesnerin muotokuva.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_tori_1.jpg

Vanhan kaupungin tori on rakennettu vuosina 1252-1259 on lähes neliökilometrin kokoinen markkinapaikka joka on vuosisatojen ajan ollut Thornin tärkein matkailukohde. Se oli kauppapaikka, tapahtumapaikka turnajaisille ja paraateille, tuomioilmoituksille ja julkisille teloituksille. Monumentaalinen kaupungintalo on keskeisellä paikalla torin keskellä. Vieressä on katseenvangitsijana uusrenessanssin Artus-sali – paikka, jossa järjestetään monia konsertteja ja näyttelyitä; ja barokkitalo tähtien alla, joka on nykyään Kaukoidän taidemuseo. Torin läntisen julkisivun sulkevat Pyhän Hengen kirkko ja uusgoottilainen pääpostitalo, joka rakennettiin 1880-luvulla Saksan keisarikunnan aikana ja jonka uusrenessanssiaiheinen harjakatto täydentää kaupungintaloa.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_tori_3_Kopernikus.jpg

170 vuotta sitten torille pystytettiin muistomerkki. Pronssista valmistettu Nikolaus Kopernikuksen patsas paljastettiin vuonna 1853. Se esittää Nikolaus Kopernikusta akateemisessa viittassa pitelee astrolabia vasemmassa kädessään ja osoittaa oikealla taivasta. Viisi metrisellä graniittijalustalla on saksalaisen polymaatikon Alexander von Humboldtin kirjoittama latinan kielinen kaiverrus: “Nicolaus Copernicus Thorunensis, terrae motor, solis caelique stator”. "Thornilainen Nicolaus Copernicus liikutti maata ja pysäytti auringon ja taivaan". Pieni kaivo, joka on koristeltu delfiinin päällä, josta vesi purskahtaa rikastuttamaan sokkelin pohjaa.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_tori_4_taloja.jpg

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_tori_2.jpg

Ei pidä unohtaa kauppiaiden ja aateliston historiallisia kaupunkitaloja ja muita aukiolla sijaitsevia pienempiä nähtävyyksiä.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Johanneksen_kirkko_1.jpg

Pyhän Johanneksen kirkko näkyy korkeimpana rakennuksena kaupungin silhuetissa. Kuuluisa Toruńin katedraali kantaa kahden tärkeän katolisen uskonnon hahmon - Pyhän Johannes Kastajan ja Johannes Evankelistan - nimeä. Se rakennettiin goottilaiseen tyyliin. Kirkolla oli jo keskiajalla tärkeä rooli kaupungin uskonnollisessa elämässä seurakuntakirkkona. Katedraali on majesteettinen ja mahtava. Rakennus on nykymuodossaan valmistunut 1400-luvulla, mutta sen vanhimmat osat ovat vuodelta 1260. Kirkko on kolmilaivainen goottilainen tiilestä rakennettu salikirkko.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Johanneksen_kirkko_2.jpg

Pääalttarilla on myöhäisgoottilainen triptyykki. Pääalttari, jossa kaiverretut apostolit Bartolomeuksen ja Simonin hahmot Pyhän Wolfgangin vieressä, maalatuilla siivillä neljä suurta kirkkoisää. 1300-luvulta peräisin oleva voittoristi on nyt sijoitettu suoraan sen yläpuolelle. Kirkko on koristeltu kauniilla maalauksilla 1300-luvulta, jotka näyttävät silmissämme kaksi Pyhää Johanneksia, kirkon suojelijaa. Näe myös suuri monisäikeinen maalaus "Viimeinen tuomio".

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Johanneksen_kirkko_3.jpg

Kastemalja jossa Nikolaus Kopernikus kastettiin vuonna 1473 on myös nähtävillä. Lounaiskappelissa on Marian kuoleman reliefi, mutta ennen kaikkea Nikolai Kopernikuksen epitafi vuodelta 1582, johon vuonna 1589 lisättiin maalaus vuonna 1543 kuolleesta tähtitieteilijästä. 52-metrinen katedraalin torni on loistava näköalapaikka. Sinne päästäkseen täytyy ottaa yli 200 askelta. Matkalla ylös on mahdollista nähdä Tuba Dei -kello (Jumalan trumpetti) – Puolan suurin goottilainen kello joka se painaa yli 7 tonnia. Se valettiin ja ripustettiin kellotorniin vuonna 1500.  Sitä pitää pystyssä massiivinen puinen kellorakennelma, Joissakin palkeissa on vieläkin puuseppien yli 500 vuotta sitten jättämät kokoonpanokirjoitukset. Legendan mukaan ihmiset halusivat käyttää tällaista kelloa pyytääkseen Jumalalta anteeksiantoa ja estääkseen maailmanlopun. Tuomiokirkon tornista on laaja näkymä Toruńin vanhaan kaupunkiin ja kaukaisille kaupunkialueille sekä läheiselle Veiksel-joen ylitykselle, jonka yli on kaksi terässiltaa.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_marian_kirkko_1.jpg

Neitsyt Marian kirkko on pääosin 1300-luvun tiiligotiikkaa. Köyhyyselämää vaativan fransiskaani luostarin ankaran periaatteen mukaan kirkolla ei ole tornia eikä runsaita arkkitehtonisia koristeita. Sisällä on puisia kojuja 1400-luvun alusta, taidokkaasti muotoiltu saarnatuoli, urut, keskiaikaiset maalaukset ja hienojen Thorn perheiden epitafit. Se on kolmikäytäväinen salikirkko, jonka pituus on 80 m, leveys 27 m ja korkeus 27 m.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_marian_kirkko_2.jpg

Rakennusta on laajennettu 1400-luvun alussa ja 1600-luvun alkupuolella, jolloin siihen tehtiin 1636 Ruotsin kuninkaan Sigismundin sisaren Anna Vasan mausoleumi. Sisustus uusittiin barokkityyliin 1700-luvulla. Huomionarvoisia ovat seinämaalaukset noin vuodelta 1380, joissa on pyhimyksiä. Kuorokojut ovat 1400-luvulta. Pääalttari on tehty 1700-luvulla.

21.11_Preussi_Thorn_Kopernikustalo.jpg

KOPERNIKUS TALO

Nykyaikaiselle tähtitieteelle lähtölaukauksen antanut Nikolaus Kopernikus (1473–1543) syntyi arvostettuun  Thornin saksalaiseen kauppiassukuun. Hänen kaunis ja upea keskiaikainen arkkitehtooninen 1350 rakennettu goottilainen kotitalonsa on erittäin hyvin säilynyt ja sen runsaasti koristeltu julkisivu, sisustus (mukaan lukien korkea eteinen) ovat näkemisen arvoisia. Kopernikus talo on suosittu matkailukohde sekä kaupungin ylpeys. Kopernikus todisti, että maapallo pyörii auringon ympäri eikä päinvastoin. Torunin planetaariossa voi tutustua tähtitieteen saloihin ja taivaankappaleisiin.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Kopernikus_museo_1.jpg

Tätä upeaa goottilaista taloa, joka kuului Kopernikus-suvulle 1400-luvun jälkipuoliskolla pidetään Nikolai Kopernikuksen syntymäpaikkana. Se on täydellinen esimerkki vanhasta kauppiaan talosta tyypillisellä huonejärjestelyllä ja kalusteilla. Nikolaus Kopernikus syntyi 19.2 vuonna 1473 Thornissa arvostetussa ja rikkaassa kauppiasperheessä. 18-vuotiaana hän lähti Krakovaan opiskelemaan, ja sen jälkeen jatkoi opintojaan Italiassa. Hän opiskeli lakia, lääketiedettä, teologiaa, kreikkaa ja matematiikkaa tähtitieteen kanssa. Hän toimi useiden vuosien ajan kaanonina Frauenburgissa ja kirkon asioiden hoitajana Ermlandin alueella. Tieteellisessä väitöskirjassaan "De revolutionibus" hän esitti uuden, vallankumouksellisen teorian maailmankaikkeuden rakentamisesta, jossa hän osoitti, että aurinko on maailmankaikkeuden keskus.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Kopernikus_museo_2.jpg

Ei siis ihme, että täällä, hänen perheen kahdessa historiallisessa vanhassa rakennuksessa, on museo, joka esittelee suuren tähtitieteilijän persoonaa ja hänen saavutuksiaan. Museo, on omistettu suuren tähtitieteilijän elämälle ja työlle.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Kopernikus_museo_4.jpg

Vierailijat voivat odottaa tietoa ja estiyksiä, jotka pyörivät kolmen aihealueen ympärillä: muinainen ja moderni tiede, keskiluokkaisen perheen arki myöhäisgoottilaisen hansatalossa sekä Nikolai Kopernikuksen elämä ja työ. Täällä voit ihailla modernia, multimediaa ja interaktiivista näyttelyä, jossa hyödynnetään nykyajan museotieteen viimeisimpiä saavutuksia: sovellus älypuhelimille, jonka ansiosta vierailijat voivat syventää tietojaan näyttelystä, ääniopas kolmella kieliversiolla (puola, englanti ja saksa) , myös äänikuvauksella, lisätty todellisuus, 3D-elokuva, jossa on elokuvia tähtitieteen kehityksestä, maailmankaikkeuden historiasta, suurista tieteellisistä löydöistä, myös elämästä keskiaikaisessa Thornissa, hologrammeja ja visuaalisia projektioita. Ainutlaatuinen, keskiaikainen kattorakenne on tuotu vierailijoiden nähtäville ja jossa esitetään tähtitaivaan esityksiä. Tällä tavoin kävijöitä tullaan muistuttamaan, että tässä talossa nuori Nikolaus on juuri ensimmäistä kertaa kääntänyt katseensa tähtiin.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Kopernikus_museo_6.jpg

1400-luvulta peräisin olevan goottilaisen talon arkkitehtuurin ja tuolta ajalta peräisin olevien monumenttien ansiosta arjen todellisuus on pystytty rekonstruoimaan ja näyttämään asukkaiden elämää myöhäiskeskiaikaisen talon sisätiloissa.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Kopernikus_museo_5.jpg

Lukuisat esineet, erityisesti Thornin asukkaiden aineellista kulttuuria ja tapoja kuvaavat, ovat peräisin Thornin vanhan ja uuden kaupungin arkeologisista kaivauksista. Kellareissa on Toruńin piparkakkujen historiaa käsittelevä näyttely. Näyttelyyn liittyy piparkakkujen leivontaa ja maistelua. Suurimman huoneen, korkean eteisen, portaat johtavat goottilaisiin kellareihin, joissa voit aloittaa tutustumisen näyttelyyn, joka esittelee 1300-luvulla alkunsa saaneen ja 1600- ja 1700-luvuilla kukoistavan piparkakkukäsityön historiaa.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunkin_historianmuseo_1.jpg

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunkin_historianmuseo_2.jpg

TORUNIN HISTORIAN MUSEO

Tämä on paikka, jossa yhden vierailun aikana voit matkustaa ajassa taaksepäin ja tehdä poikkeuksellisen matkan vuosisatojen läpi. Historiallisen viljamakasiinin tunnelmallisissa sisätiloissa voit nähdä kiehtovan näyttelyn "Toruń ja sen historia", joka esittelee modernilla ja interaktiivisella tavalla paitsi kaupungin historiaa asutuksen alusta nykyaikaan, myös sen asukkaiden arkea kaikilta kanteilta.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunkin_historianmuseo_5.jpg

Rakennuksen pohjakerros esittelee esihistoriallista aikaa ja keskiaikaa. Thorn esitetään täällä hansakaupunkina, jossa kauppa ja käsityöt kukoistivat, työpajoissa valmistettiin astioita, kenkiä ja arkitarvikkeita ja tavarat kuljetettiin Veikseliä pitkin kaukaisiin paikkoihin.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunkin_historianmuseo_6.jpg

Näyttely sisältää myös Thornin käsityöläismäisemmän uudenkaupungin historiaa, jonka Vanhankaupungin tapaan perustivat saksalaiset ritarit.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunkin_historianmuseo_7.jpg

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunkin_historianmuseo_4.jpg

Ensimmäisessä kerroksessa on mielenkiintoinen esitys kaupungin historian tärkeimmistä tapahtumista. Näyttelyiden, kuten kolikoiden, asiakirjojen, pukujen ja aitojen kiltakylttien, lisäksi voit katsoa multimediaesityksen Puolan ja Ruotsin sodista. Kävely seuraavien kerrosten läpi vie vierailijat takaisin

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunkin_historianmuseo_3.jpg

Preussin aikoihin ja Varsovan herttuakunnan aikaan - täällä mm. kokoelma aseita, asiakirjoja, sinettejä. Thornille tämä on linnoituksen rakentamisen aika. Linnoitusten multimediasuunnitelmat ovat esillä huoneen henkilökunnan pöydällä. Todistukset Toruńin asukkaiden arjesta sotien välisenä aikana 1920-30 luvuilta ovat erittäin mielenkiintoisia, kuten paikallisten elokuvateattereiden mainokset ja esitteet.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunkin_historianmuseo_9.jpg

Tietysti näyttelyssä on muistoja toisen maailmansodan ajalta. Arvokas esine on yksi harvoista Puolassa säilyneistä Enigma-salauskoneista.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_kaupunkin_historianmuseo_8.jpg

Vierailu Toruńin historialliseen museoon päättyy tunteelliseen matkaan ajassa taaksepäin Toruńiin Puolan kansantasavallan ajalta. Tämä osa näyttelyä kertoo myös sodanjälkeisten vuosien vaikeista poliittisista muutoksista. Toruń 3D Book " – elokuva kertoo kaupungin historiasta pähkinänkuoressa. Lähes 14 minuutin aikana esitetään, upealla tyylillä valikoituja faktoja Toruńin historiasta.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Arthurin_hovi_12.jpg

Artushof on Thornin maamerkki Vanhankaupungin torilla. Ensimmäinen rakennus oli Pyhän Yrjön veljeskunnan 1300-luvullla rakennuttama. Edustavan Arthurin hovin pitäisi siksi muistuttaa kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritareista. Tällaisia tiloja rakennettiin tuolloin moniin Itämeren alueen hansakaupunkeihin. Artushof (Arthurin) hovi nykyisessä muodossaan on peräisin vasta 1800-luvun lopusta, ja se on rakennettu paikalle, jossa vuoteen 1802 asti oli sijainnut saman niminen goottilainen rakennus. Tämä entinen rakennus oli kauppiaskiltojen kotipaikka ja kokosi yhteen Thornin rikkaimmat porvarit. Entisen hovin tilavat ja runsaasti koristeelliset sisätilat todistivat vuonna 1466 Puolan ja Saksan ritarikunnan välisen Thornin toisen rauhan allekirjoittamisen.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Arthurin_hovi_22.jpg

Pohjakerros on suunniteltu erityisesti kahviloita ja kauppoja varten. Ensimmäinen kerros on erittäin ylellinen ja viehättävä. Se koostuu suuresta salista ja muista, pienemmistä saleista - Peilisali, Pieni sali, Hopeasali ja Viimeinen sali. Danzigia jälkeen se on lajinsa ainoa kiinteistö Euroopassa, joten et voi jättää katsomatta sitä! Upeasti sisustetut sisätilat ovat olleet paikka, jossa kaupungin kulttuuritapahtumat, näyttelyt, konsertit ja festivaalit on järjestetty. Se on myös Toruńin sinfoniaorkesterin koti.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_uudenkaupungin_aukio_kirkko.jpg

Toinen Toruńin toriaukiosta on pääaukio kaupungin vanhassa käsityöläisosassa. Uudenkaupungin aukio on todella mittakaavan tuntuinen, sillä se on kooltaan 95 x 95 metriä ja sitä ympäröivät kaikilta sivuilta kaupunkitalojen kauniit julkisivut. Niissä on eri tyylejä goottilaisesta renessanssiin, barokkiin ja uusklassismiin. Aukion keskellä on 1800-luvun entinen evankelinen kirkko. Yksi Uuden kaupungin torin mielenkiintoisimmista rakennuksista on apteekin "Pod Złotym Lwem" (Kultainen leijona) rakennus, jossa klassistisen muodon alle on piilotettu goottilaiset seinät. Yhdessä barokkitaloissa on majatalo vuodelta 1489 nimeltä "Pod Modrym Fartuchem".

21.11_preussi_thorn_piparit.jpg

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_piparkakut.jpg

Torun on kuuluisa myös herkullisista piparkakuista joiden tuoksu leijuu vanhan kaupungin kujilla ja aukioilla. Thornin piparkakkukäsityö mainittiin ensimmäisen kerran vuonna 1380, mutta se on todennäköisesti ollut olemassa 1200-luvulta lähtien. Kannattaa pistäytyä piparkakkumuseossa, jossa voi leipoa omansa.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_piparkakkumuseo_1.jpg

TORUNIN PIPARKAKKUMUSEO

Museo sijaitsee Euroopan vanhimman piparkakkutehtaan rakennuksessa, joka kuului kuuluisalle Gustaf Weesen perheelle, ja se on Euroopan suurin piparkakkumuseo. Sillä on suurin puisten piparkakkumuottien kokoelma ja se vastaa laajimmasta Torunin piparkakkuhistorian tutkimuksesta. Piparkakkumuseossa vierailevat voivat tutustua sen vaikuttavaan pysyvään näyttelyyn, joka on sekä interaktiivinen että täynnä erikoisosaamista, tehdä itse todellisen piparkakkukakun, hyödyntää lasten leikkialuetta, ihailla visuaalista esitystä rakennuksen ulkojulkisivulla ja tutustua ainutlaatuisiin historiallisiin näyttelyihin, joita on kerätty esineitä yli 100 vuoden ajalta. Museon kellariin asennettu virtuaalinen kauppias kertoo vierailijoille keskiaikaisen kauppakojun toiminnan realiteeteista. Samassa kerroksessa on myös ainutlaatuinen piparkakkumuottikokoelma – Keski-Euroopan suurin, ja se edustaa ajanjaksoa 1600-2000-luvulla. Tässä näyttelyosuudessa on myös 1960-luvun piparkakkujen leivontauuni.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_piparkakkumuseo_2.jpg

Tehtaan ensimmäinen kerros keskittyy paikkoihin, joissa piparkakkuja tyypillisesti kohdattiin Torunin arjessa nykyaikana ja Puolan kansantasavallan aikakaudella. Vierailijat voivat tutustua perinteiseen keittiöön ja tutkia virtuaalista keittokirjaa, joka sisältää vanhoja piparkakkureseptejä, istua Zuk-autoon, jota käytettiin tyypillisesti piparkakkujen toimittamiseen kauppoihin, ja lopuksi kurkata tehtaan omistajan toimistoon ja jopa keskustella hänen kanssaan puhelimitse, voit nähdä vanhoja makeispakkauksia täynnä olevan kaupan. Toinen näyttelyn innovaatio on "virtuaalinen vaatekaappi", joka kutsuu vierailijat interaktiiviseen peliin: voit olla tehtaan osakkeenomista tai tehtaan omistaja. Tämän lisäksi on mahdollista katsoa elokuvaa Torunin piparkakkujen kuuluisimman muodon Kathrinchenin ( puol. Katarzynka) nimen alkuperästä. Voit mennä 1970-luvun tyyliin järjestettyyn klubi-kahvilaan. Näyttelyssä esitellään erilaisia piparkakkutyyppejä, ainutlaatuinen historiallisten pakkausten kokoelma sekä piparkakkujen valmistus entisessä ja nykyaikaisessa tehtaassa.

21.-24.11_THORN_TYKISTOMUSEO.jpg

TORUNIN TYKISTÖMUSEO

Historiallisessa rakennuksessa oleva tykistö museon näyttely esittelee Puolan armeijan historiallisia univormuja, aseita ja tykistöä nykypäiviin asti. Koko näyttely osoittaa, että Torun oli ja on Puolan tykistöhenkilöstön keskeinen koulutuskeskus.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Tykistomuseo_1.jpg

Esillä on tykistö, tykistön ammukset, lyhyt katsaus ohjuksien historialliseen kehitykseen, moderneja rypäleammuksia, panssarintorjunta-ohjukset  ja tykistön tulenjohdon välineet. Arvokkaimmat näyttely-esineet ovat kuitenkin tykkejä: 120 mm kanuuna 1878/09/31 ja 105 mm tykki vm. -29. Nämä ovat tykkejä joita Puolan armeija käytti vuonna 1939. Puolan tappion jälkeen ne saksalaisten sotasaaliina saatiin Suomeen, ja ne osoittivat tehokkuutensa Jatkosodassa. Vuonna 2013 tykit palautettiin Puolaan. Ulkonäyttelyssä on tykistö- ja ohjuslaitteita, joita on harvalla sotamuseolla sekä rakettilaitteisto.

21.11_PREUSSI_FESTUNG_THORN_1.jpg

FESTUNG THORN -TORUNIN LINNOITUS

Preussilainen linnoitus rakennettiin vuosina 1872-1894 Länsi-Preussin Thorn:iin (Torun, nykyään Puolassa), se oli yksi Keski- ja Itä-Euroopan suurimmista linnoituksista. Linnoituskompleksi oli kaupungin ympäröimä linnoitusketju jonka tarkoituksena oli puolustaa Preussin itärajaa Venäjää vastaan.

Preussin hallitus aloitti linnoituksen rakentamisen vuonna 1872, käyttäen aluksi työvoimana ranskalais-preussilaisen sodan aikana ranskalaisia ​​sotavangeja. Tavoitteena oli rakentaa Thornin ympärille linnoitusketju. Vuosina 1877-1884 rakennettiin linnoitukset II ja XI, joita seurasivat linnoitukset IV, V, VII, XV, XIII ja IX. Jatkuva kehitys tykistö- ja piiritystekniikoissa, teki joitain rakennussuunnitelmia linnoitukselle vanhentuneeksi jo ennen kuin se valmistui.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Tykistomuseo_2_linnoitusmuseo_lisakuvat.jpg

Tästä syystä tärkeimpien tykistön merkitystä vähennettiin jalkaväen hyväksi; jotkut tykistön linnoitukset uudistettiin jalkaväkivalleiksi ja rakennettiin pienempiä linnoituksia. Ajan myötä rakennettavien laitteiden määrä kasvoi. Vuosina 1888-1893 lisättiin linnoitukset III, VI, VIII, X, XII ja XIV. Viimeinen rakennettava oli Fort I, joka oli teknisesti edistyksellinen. 32 vuoden kuluessa rakennettiin noin 200 linnoitusta. Thornin linnoituskompleksia modernisoitiin viimeisen kerran vuonna 1914  juuri ennen ensimmäisen maailmansodan alkua. Tästä investoinnista huolimatta venäläiset joukot eivät ole koskaan piirrittäneet eikä linnoituksella ollut merkittävää osaa ensimmäiseen maailmansodan taisteluissa. Toisen maailmansodan aikana saksalaiset käyttivät joitain linnoituksia sotavankileireinä, jotka tunnetaan nimellä Stalag XX-A.

21.11_PREUSSI_FESTUNG_THORN_2.jpg

FESTUNG THORN I. LINNOITUKSEN MUSEO

Aintlaatuinen paikka historian ystäville 1. mailmansodan ja toisen maailmansodan ajalta. Museon ainutlaatuiset näyttelyt esittelee myös puolalainen bunkkerin 1960-luvulta ja neuvostoliittolaisen 80-luvun bunkkerin. Toinen mielenkiintoinen nähtävyys on ns ŻBOT, raudoitettu betonipolttoasema ja DWSWDAGin Dresdenin BWS-suoja, joka on yksi toisen maailmansodan aikana valmistetuista suojista. Lisäksi museossa on esine, nimeltään Rokossowszczakiem, DS-vahvistettu betonipolttoasema. Yksi näyttelyistä esittelee myös linnoituksen elämää sekä Stalag XX A: n ja XX C: n sotavankileirien historiaa ja liittoutuneiden & venäläisten sotavankien elämää leireillä.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_linnoitusmuseo_1.jpg

FESTUNG THORN -TORUNIN LINNOITUKSEN MUSEO

Toruńin linnoitusmuseo linnoituksen kasarmin entisessä rakennuksessa, joka on osa 1800-luvun linnoituspuolustusjärjestelmää, joka oli luotu vahvistamaan Preussin itärajaa. Yhdessä Euroopan parhaiten säilyneitä linnoituksia esittelee linnoitushistoriaa keskiajalta 1900-luvun puoliväliin.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_linnoitusmuseo_2.jpg

Täydellisesti säilynyt rakennuskompleksi, joka koostuu linnoituksista, suojista, tykistöpattereista ja tukirakennuksista, on todellinen herkku kaikille vanhan puolustusrakentamisen ystäville.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_linnoitusmuseo_3.jpg

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_linnoitusmuseo_10.jpg

Kulmin portin kasarmissa, joka oli tarkoitettu noin 160 sotilaalle, toimi myös ammuslaboratorio. Sitä käytettiin rakennusta peittävälle penkereelle asetettujen aseiden ammusten valmistukseen. Pitkä, 113 metrin mittainen kasarmilohko koostuu kolmesta siivestä, joissa on 16 kammiota jaettuna 26 huoneeseen. Laitos suojattiin tykistötulelta kaatamalla yli metrin paksuinen betonikerros huoneiden holvien päälle, mikä suojasi tehokkaasti kaikkia tuolloin käytettyjä ammuksia vastaan.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_linnoitusmuseo_4.jpg

Entisen kasarmin tiloissa on näyttely, jossa taulujen, mallien, dioraamojen ja multimedialaitteiden avulla tutustutaan Festung Thornin linnoitusten vuosisatoja vanhaan historiaan ja kaikkeen siihen liittyvään.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_linnoitusmuseo_8.jpg

Näyttelyä täydentävät arvokkaat näyttelyt, mm. kuljetettava panssaroitu torni tai kaupunkia puolustavien sotilaiden käyttämä ase.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_linnoitusmuseo_7.jpg

Museo pyrkii esittelemään sotilasarkkitehtuurin historian lisäksi myös kaupungin ja sen ympäristön historiaa, linnoitusten vaikutusta kaupunkiin ja linnoituksen ympärillä käytyjä taisteluita.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_linnoitusmuseo_6.jpg

Yksittäisissä näyttelytiloissa esitellään Toruńissa olemassa olevat erilaiset linnoitustyypit esitellään tai tietokonevisualisaatioidussa muodossa. Näyttelyä täydentävät todelliset näyttelyesineet, mukaan lukien varusteet, aseet ja sotilaiden univormut eri historiallisilta aikakausilta. Eri aiheet on esitetty kronologisessa järjestyksessä, jotta Thornin linnoituksen kehitys linnoitushistorian aikana näkyy.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_linnoitusmuseo_9.jpg

Näyttelyn yleisen ohjelman teemat ovat: Linnoituksen alueenkehitys (sen ydin ja ulompi linnoituskaistale), Thornin historia, kun kaupunki oli vielä rajakaupunki, Linnoituksen vaikutus kaupunkiin, Preussin Thornin linnoitussuunnitelmat, linnoituksen varuskunta ja sen vaikutus kaupungin elämään, jokapäiväistä elämää linnoituksella, tärkeät komentajat, linnoitukseen kuuluvat varusteet, ilmalaivahallin ja ilmavoimien historia.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_linnoitusmuseo_5.jpg

Näyttely esitelee Euroopan vanhimman sotilasharjoitusalueen historiaa (alueen entisestä infrastruktuurista on säilynyt monia elementtejä tähän päivään asti ja osa niistä esitellään museossa) ja kärsimyspaikkoja, mukaan lukien sotavankileiri vuosina 1939-1945. Näyttelyn viimeinen osa on puolalaisen Toruńin varuskunnan historia sotien välisiltä vuosilta 1920-1939. Tuolloin kaupungissa toimi yli 90 sotilasyksikköä ja sotilaslaitosta. Toruń oli myös Puolan suurin sotilaskoulutuskeskus. Täällä sijaitsi kaikenlaisia ​​sotakouluja: ilmavoimat, laivasto ja maajoukot.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_ritari_ja_leikkisotilasmuseo_1.jpg

RITARIEN JA LEIKKISOTILAIDEN MUSEO

Museo esittelee kaksi historiallisten henkilöiden kokoelmaa: ensimmäinen esittelee puolalaisten joukkojen ulkonäköä ja varusteita 1000-1700-luvuilta sekä Puolan historiaan liittyviä ritarikuntia. Pohjakerroksessa ja kellarissa on yli 2 000 hahmon kokoelma, joka esittelee puolalaisten soturien, ritarien ja sotilaiden vaatteita ja varusteita. Keskiaikaisten hahmojen joukossa on sotureita varhaisilta Piast-ajalta, puolalaisia ​​ratsain ja jalkaisin 1200-luvulta peräisin olevia ritareita, luostariritareita ja herttuakunnan hahmoja, sekä erilaisia jalkaväkirykmenttejä. Kokoelma koostuu historiallisista hahmoista, eli sellaisista, jotka jäljittelevät uskollisesti lähteisiin perustuvien rekonstruoitujen hahmojen pukeutumista ja ulkonäköä. Ne on käsintehty ja maalannut Poznanista kotoisin oleva aseasiantuntija ja taidehistorioitsija, kokoelman omistaja Leszek Rosciszewski. Jokaisen hahmon korkeus on noin 6 senttimetriä. Näyttelyä täydentävät ristiretken ritarihahmot, mukaan lukien useita luonnollisen kokoisia hahmoja. Kokoelmaan kuuluu useita kymmeniä puolalaisia ​​ja saksalaisen ritarikunnan ​​ritareita, jotka kantavat aseita, joita käytettiin Grunwaldin taistelussa vuonna 1410. Museon kattoa ja seiniä koristavat kaksi luonnollisen kokoista Grunwald-banneria - Krakovan suuri lippu ja Suurmestarin lippu, ja siellä on myös kolmen ritarikunnan lippuja.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_ritari_ja_leikkisotilasmuseo_2.jpg

Toinen on kokoelma lelusotilaita, joita myytiin vuosina 1960-1994, ja myytiin kioskeissa ja lelukaupoissa Puolan kansantasavallan aikoina. Heidän joukossaan on ritarien ja sotilaiden lisäksi myös intiaaneja, cowboyta ja afrikkalaisten hahmoja. Talon pohjakerroksessa on myös sotilaslelukauppa. Käsintehdyt ritari- ja sotilashahmot Varsovan herttuakunnan ajoilta ovat mukava ja arvokas matkamuisto. Myymälän seiniä koristavat 1600-luvun puupaneelit, joissa on maalattuja kasviaiheisia kuvioita.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_leikkikalumuseo.jpg

LEIKKIKALU JA PIIRRETTYJEN MUSEO

Museomme on poikkeuksellinen paikka, jossa säilytetään useiden sukupolvien lapsuuden kauneimpia ja onnellisimpia hetkiä. Se sijaitsee historiallisessa rakennuksessa Nikolaus Kopernikuksen ajoilta, aivan hänen talonsa vieressä. 1800-luvun ja 1900-luvun alkuvuosikymmenien lelujen museo; tarjoaa paitsi kokoelman nukkeja, nallekarhuja, vaunuja, jonoja, autoja, palikoita, lautapelejä ja muita leluja, myös näyttelyn vanhoista valokuvista, jotka dokumentoivat onnellista lapsuutta menneiltä vuosilta, vanhoja piirrettyjä vanhoilla entisaikojen katselulaitteilla.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_hiippakunnan_museo.jpg

HIIPPAKUNNAN MUSEO

Torunin hiippakunnan museo esittelee arvokkaan kokoelman Toruńin hiippakunnan kirkoista peräisin olevia siirrettäviä pyhäinjäännöksiä. Nämä ovat ennen kaikkea korkean taiteen sakraalisen taiteen teoksia goottilaisesta 1800-luvun teoksiin, jotka kaikki ovat osa Pommerin kulttuuriperintöä. Niihin kuuluvat muun muassa: goottilaiset runsaasti koristellut maljat, samalta aikakaudelta peräisin oleva monstranssi sekä moniväriset veistokset ja maalaukset kuten kuuluisa Jerzy Kossakin mestariteos "Ihme Veikselillä". Museossa on myös kopio kuuluisasta Toruńin kauniin Madonnan veistoksesta, jonka alkuperäinen katosi toisen maailmansodan aikana.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_planetario_1.jpg

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_planetario_2.jpg

PLANETAARIO

Vuonna 1860 valmistuneessa kaasusäiliössä sijaitseva Planetaariosali on paikka, jossa erikoislaitteiden ansiosta näytämme suosittuja tähtitieteellisiä esityksiä. Planetaarion huippuluokan projektori on saksalaisen optikkomerkin Zeissin valmistama, ja se heijastaa kuvat halkaisijaltaan 15 halkaisijan kupoliin, joka on yksi Puolan suurimmista.

Täällä voi seurata viittä englanninkielistä esitystä, joissa käsitellään muun muassa aurinkokuntaa ja maailmankaikkeuden suurimpia tunnettuja kohteita. Nämä esitykset kestävät noin 40 minuuttia. Nimestä riippuen ne kertovat universumin koosta ja rakenteesta, kuvailevat taivaan suosituimpia tähtikuvioita sekä paljastavat planeettojen ja galaksien mysteereitä.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_planetario_3.jpg

MARS#17-tukikohta on avaruustukikohdan muotoon järjestetty interaktiivinen tila, jossa vierailijoiden, kuten miehistön jäsenten, on suoritettava tiettyjä toimintoja, jotka ovat välttämättömiä selviytyäkseen Maan ulkopuolella ja suorittaakseen heille uskotut tehtävät. Heidän tehtävänsä ei ole vain seurata tukikohdan tilaa, vaan myös poistaa pieniä vikoja, testata "Punaisen planeetan" maaperänäytteitä ja hallita energiaa oikein. Geodium-näyttely on omistettu maapallolle planeetana. Sen keskeinen elementti on pyörivä ja kunnolla valaistu malli maapallosta, jonka halkaisija on 2,15 m. Valojen leikin ansiosta näet helposti, miksi meillä on neljä vuodenaikaa ja päivää seuraa yö. Interaktiivisia laitteita on ympäri maailmaa, joiden ansiosta voit kokeilla itse painamalla sopivia painikkeita. Näyttelyssä on myös 2 osastoa, joissa on kokoelma kiviä ja mineraaleja.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_elaintarha_1.jpg

ELÄIN- & KASVITIETEELINEN PUUTARHA

Torunin eläintieteellinen puutarha perustettiin yli 200 vuotta sitten ja alun perin se oli kasvitieteellinen puutarha. Ensimmäiset eläimet tuotiin sinne vuonna 1965. Tällä hetkellä 8 hehtaarin alueella elää noin 50 eläinlajia, muun muassa apinoita, pikkupandoja, supikoiria, ruskeakarhuja, biisoneja, surikaatteja, mufloneja, ilveksiä, sikoja, strutseja, saukkoja, kenguroita, alpakoita villivuohia, kaksi aasialaista mustakarhua, surikaatteja ja lintuja – fasaaneja, pöllöjä, riikinkukkoja, emuja, papukaijoa, hanhia ja joutsenia.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_elaintarha_2.jpg

Herpetaario rakennuksessa voi kokea tropiikin tunnelmna, jylisevän kaskadin äänet, lintujen laulu, jota välillä keskeyttää papukaijojen lävistävät huudot. nähdä sammakkoeläimiä, kilpikonnia ja matelijoita sekä lintukodissa eksoottisia lintuja palmujen ympäröimänä, kukoistavia oleantereita ja orkideoita. Puutarhassa on useita kymmeniä lajeja ja erilaisia puita ja pensaita mm. itävaltalainen mänty, turkkilainen pähkinä ja europan tammi.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_iltailmakuva.jpg

Kaupungissa on erilainen tunnelma sen jälkeen, kun iltavalot syttyvät ja monet kahvilat ja pubit avaavat ulko-olutbaarinsa ja vieraat täyttävät paikat. Ystävien tapaaminen sellaisissa maisemissa, alkuperäisten goottilaisten seinien keskellä saa mielisi matkustaa aikaan, jolloin kaupungin perustanut Saksalainen ritarikunta hallitsivat kaupunkia. Ravintoloiden monimuotoisuus tekee Toruńista todella kulinaarisen kaupungin. Toruńin vierailijoilla on valittavanaan Vanhassa kaupungissa 140 eri tasoista ravintolaa ja ruokapaikkaa.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_30_luvun_ravintola.jpg

SZNYT Na WINKLU on nimi, joka kuvastaa tunnelmaa sekä ruokia ja juomia, joita tämä tunnelmallinen ravintola tarjoilee. Sisustus on 20- ja 30-luvun tyyliin. Ruokalistalla on pääosin puolalaisen keittiön annoksia, mukaan lukien: rapukeitto, hapan ruiskeitto, oluessa paistettu porsaan kylkeä, vanha puolalainen porsaan kaula kvassissa, erinomaiset ankankoivett, kylkiluut, maustettu naudan pihvi ja muut. Lisäksi ravintolassa tarjoillaan erinomaista puolalaista alkoholia. Ravintola on tyylitelty sotaa edeltäväksi, mikä ruokalistaan yhdistettynä luo omalaatuisen tunnelman, kun taas viikonlopun hetket tekee nautittavammiksi elävä musiikki pianolla tai haitarilla.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_karcma_ravintola_2.jpg

Karcma Gęsia Szyja ravintolan erikoisuutena on perinteisten puolalaisia ​​ruokien valmistus aidossa hiiligrillissä vieraiden katsellessa. Ruokalistalla on laaja valikoima lammasta, lampaanlihaa, siipikarjaa, kalaa, erilaisia liharuokia, vihanneksia ja hedelmiä. Vieraat voivat syödä siellä hanhenrintajauhelihaa lampaanjuusto-valkosipulikastikkeella, hirvenliharuokia (peurapihvi ja muhennos) tai herkkusujen arvostamaa verikeittoa. Oluissa Książęce, Tyskie, Pilsner Urquell.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_meksikolainen_ravintola.jpg

Pueblo -ravintolan erikoisuus on meksikolainen keittiö. Jos haluat viettää unohtumattomia hetkiä lämpimässä, viihtyisässä ja ainutlaatuisessa paikassa maistelemassa herkkuja Cowboyden- ja atsteekkien maasta, tule Puebloon. Ravintola tarjoaa alkuperäisen ja erittäin runsaan menun, joka antaa mahdollisuuden tutustua moniin ainutlaatuisiin tex-mex-ruokiin. Täällä voit syödä esimerkiksi kasviskeittoa chilipaprikalla, fajitaksia, burritoja, klassisia lihapullia maustettuna tequilalla ja smetanalla tai grillattua kalkkunanrintaa, meksikolaista shashlikkia, Texas steakia, porsaan kylkiluita, tarjoiltuna Mueu kastikkeella Pueblalla, lisukkeena friteerattuja perunoita, uunipapuja, maissintähkä ja salaatti.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_pihviravintola.jpg

SteakHouse White Bull:in erikoisuus on naudanlihan megapihvit, jotka on valmistettu puolalaisesta naudanlihasta, joka on valittu rasvapitoisuuden perusteella (ns. marmorointi). Tarjoukseen kuuluu myös tonnikalapihvi, ja ajoittain on tarjolla miekkakalaa ja peuraa. Pihvit tarjoillaan tulivuoren laava- ja kivilautasilla. Ruokalistalta löytyy myös grilliruokia ja salaatteja.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_panimoravintola_1.jpg

Vanhan kaupungin panimoravintola Jan Olbracht yhdistää kaksi paikkaa – panimon ja ravintolan. Panimo sijaitsee 1400-luvun goottilaisessa rakennuksessa, ja sen nimi tulee kuninkaalta, joka rakasti elämän iloja ja jonka sydän lepää yhdessä Toruńin basilikasta. Kiehtova? Se todellakin on! Jan Olbracht Old Town Brewery on tunnelmallinen paikka, joka on täynnä epätavallisia tarinoita, mielenkiintoisia ihmisiä, perheillallisia ja ystävävien tapaamisia. Se on myös yksi harvoista paikoista, joka tarjoaa paikan päällä valmistettuja oluita sekä muiden käsityöpanimoiden käsityöoluita. Lyhyesti sanottuna – aina paljon hyvää olutta ja loistava tunnelma ja monihanainen kellari on paikka oluen ystäville, jotka haluavat kokeilla ainutlaatuisia makuja.

Täällä voit nähdä oluen valmistusprosessin omin silmin, jutella panimomestarin kanssa ja maistaa juoman suoraan tankista. Perinteisellä tavalla valmistetun kunnolla jäähdytetyn oluen juomisen lisäksi pääset myös maistelemaan aterioita, jotka on muunnelma puolalaista ja baijerilaista ruokaa. Tarjolla on klassista pilsiä (Olbrach Pils), vehnäolutta (Śmietanka Toruńska) ja tummaa olutta (Piernik Toruński).  Kaikki oluet ovat suodattamattomia ja pastöroimattomia. Ruokalistalla on oluessa säilöttyä porsaanlihaa, paahdettua ankkaa ja hanhen lihaa perunaknödeleillä.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_panimoravintola_2.jpg

Ravintolassa on neljä kerrosta, Alkuperäisessä goottilaisessa kellarissa on baari, jossa on 8 hanaolutta ja jossa tarjoillaan muiden pienpanimoiden oluita. Panimomme sydän eli panimojärjestelmä, baari ja suositut puutynnyrimme, joissa vieraat voivat istua, sijaitsevat pohjakerroksessa. Royal Hall, historiallisesti tyylitelty huone, jossa on autenttinen 1400-luvun monivärinen värimaailma, sijaitsee 1. kerroksessa.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_olutravinto_neustadissa.jpg

Gospoda Pod Modrym Fartuchem sijaitsee historiallisessa talossa Uuden kaupungin aukiolla, ja se on Toruńin vanhin ravintola. Se on erikoistunut perinteiseen puolalaiseen keittiöön, ja sen tarjontaan kuuluu myös 200 erilaista olutta.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_olutpubi2.jpg

Krajina Piva sijaitsee samassa talossa. Kaupungin vanhin pubi Krajina Piva on todellinen paratiisi oluiden ystäville. Sisustusarkkitehtuuri on sekä barokkia että goottilaista, eikä se ole muuttunut vuosiin. Hienoa on, että hanasta löytyy loistava valikoima vaahtoutuvia oluita ja valtava jääkaappi, joka on täynnä erinomaisia puolalaisia käsityöoluita. Valikoimassa on noin 200 erilaista olutta useista maista, mukaan lukien belgialainen luostariolut, englantilainen stout, skotlantilainen olut sekä hunaja-, hedelmä- tai jopa suklaaolut. Siemaile niitä hitaasti paikassa, jonka aika on unohtanut. Ruoan osalta baari on osa loistavaa Gospoda Pod Modrym Fartuchem -ravintolaa, joten hyvä puolalainen keitto tai pääruoka ei ole koskaan kaukana.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_olutpubi1.jpg

Pub Jadwiga on yksi kaupungin vanhimmista pubeista; se sijaitsee vanhankaupungin sydämessä Chełmińska-kadun ja Vanhankaupungin aukion kulmassa. Vieraat voivat nauttia olutta tai maukasta kotitekoista ateriaa edulliseen hintaan. Ruokalistaa hallitsevat klassiset ruoat: porsaan kassler, schnitzelit, knöödelit, unkarilainen perunapannukakku ym.. Hanaoluina: Warka, Żywiec, Speclal  ja Porter.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_pivopubi.jpg

PUB SPÓŁDZIELCZY tarjoaa hanasta 20 käsityöolutta kaikkialta Puolasta ja ulkomailta.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_opiskelijabaari.jpg

Monet Toruńin vanhankaupungin yökerhot toimivat vanhoissa goottilaisissa tiili- ja holvikellareissa, jotka muistuttavat keskiaikaisia tavernoja. Ne luovat kaupunkiin ainutlaatuisen tunnelman. Suurin osa niistä löytyy Rynek Staromiejskiltä (Vanhan kaupungin tori), Szeroka-kadulta, Chełmińska-kadulta ja niiden läheisyydestä.

Valinnanvaraa löytyy halvoista shottibaareista, pubeista, klubeihin ja yökerhoihin. Yökerhoissa kannattaa vierailla jo siksi, että puolalaiset nuoret ovat estottomia ja taitavia tanssijoita. Vaikka menoon ei itse uskaltautuisi mukaan, voi sen seuraaminenkin olla elämys. Puolaan eniten liitetty juoma on vodka, väkevä juoma, joka saadaan käymällä ja tislaamalla viljaa tai perunoita. Tunnettujen vodkamerkkien, kuten Chopin ja Belvedere, lisäksi Puolan rajojen ulkopuolella arvostetaan myös Żubrówka vodkaa, joka on maustettu biisoniruoholla. Toinen erittäin kestävä puolalainen erikoisuus ovat sydämelliset, aromaattiset juomat, jotka saadaan liottamalla hedelmiä, hunajaa ja/tai yrttejä vahvassa alkoholissa. Vaikka vodkaa ja sydämellistä juotavaa juodaan yleensä yksinään tai pienten välipalojen kera, viime vuosina ravintoloitsijat ovat kiinnostuneet niistä. Vierailu Torunissa on myös hyvä tilaisuus maistella puolalaista siideriä. Puola on Euroopan suurin omenantuottaja. Suosionsa ansiosta siideri on laajalti saatavilla vähittäiskaupoissa ja baareissa.

KADR sijaitsee hotelliamme vastapätä goottilaisessa kaupparivitalossa Żeglarska-kadulla, joka on yksi kaupungin viehättävimmistä kaduista. Keskiaikaisessa kellarissa sijaitseva klubi on kunnianosoitus elokuvalle ja valkokankaan tähdille. Sisustuksen tunnelmaa loihtivat – seiniä koristavat julisteet ja still-kuvat sekä katossa roikkuvat filmilaitteet. Jokainen Kadrin vierailija rakastaa kauniita elokuvafilmejä, kameroita ja projektoreita. Lisäksi Kadr in:ssä voit kuunnella iltapäivisin ääniraitoja niin suosituista kuin kapeasta elokuvasta ja soittolistoja täydentävät ikoniset hitit iltaisin. Elokuvamusiikkia soitetaan kaikkina päivinä paitsi viikonloppuisin. Klubi tarjoaa houkuttelevia alennuksia opiskelijoille. Avoinna klo 14 lähtien. Happy Hours alkaen klo 18. Kadr Cafe: ssa tunnet klo 15 lähtien ilmassa leijuvan kitaramusiikin. Paikan keskipisteenä on yli 10 metriä korkea tanko, jonka takaa nousevat näyttävät hyllyt täynnä erikoisuuksia, joiden näkymä saa jokaisen drikkien ystävän hyvälle tuulelle. Löydät sieltä lähes 300 merkkiä kaikenlaisia juomia.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_jatsipubi.jpg

TUTU JAZZ & WHISKEY CLUB ei ole vain ääniä vaan myös makua. Täydellinen paikka hauskanpidon ystäville. Lähes 230 alkoholityyppiä – rommista ja ginistä hunajaan ja viiniin Ja viskiä – yli 50 tyyppiä: yksimaltaat ja -sekoitukset, bourbon ja skotlantilainen, ohrasta maissiin. Myös laaja valikoima oluita – alkuperäinen tsekkiläinen Pilsner-Urquel hanasta, täysi valikoiman Książęcy-olutta hanasta ja lukuisia pullotettuja oluita. Ja niille, joiden elämä on tarpeeksi iloista ilman alkoholia löytyy laajaa valikoimaa kahvia ja teetä sekä alkoholittomia cocktaileja.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_vodka_pivo_opiskelijabaari.jpg

Pijalnia Wódki i Piwa Toruńin vanhankaupungin aukion laidalla on ehdoton helmi edullisen juoman ystäville ja nostalgisille turisteille. Edullinen olut, vodka ja baarivälipalat, kuten toastit, laardileipä ja makkarat ovat osa edullista menua. Halpoja ovat myös pubiketjun shottisarjat, kuten Chupa Chups (kotitekoinen sitruunajuoma inkiväärillä ja pippurilla) ja Kokosanka (kookosmakuinen shotti). Suosittu myöhäisen aukiolon ansiosta, etenkin viikonloppuisin.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_vodka_pivo_ja_silakki_opiskelijabaari.jpg

Ministerstwo Śledzia i Wódki eli "vodkan ja silakan ministeriö" ja on toinen suosittu puolalainen baariketju. Sijaitsee Toruńin vanhankaupungin aukiolla vain muutaman oven päässä Pijalnia Wodki I Piwosta. Hieman kilpailijaansa tummempi sisustus ja enemmän kommunistisen Puolan kansantasavallann aikakauden muistoesineitä painottaen tämä on kuin sosialistinen aikaloimi. Myös hinnat heijastavat tätä, sillä ruokalista on törkeän halpa. Täällä on mahdollisesti kaupungin halvin hanaolut (0,3 l). Kesäkuukausina se on täynnä melkein joka ilta, ja viikonloppuisin hauska paikka tavata kaikenlaisia ihmisiä. Ruokalistalla ei ole vain paikallista silakkaa, vaan myös monia puolalaisia erikoisuuksia, kuten tatar wołowy (raaka naudanlihatartaari) ja biała kiełbasa (valkoinen makkara).

26.6_Pommeri_2018_Danzig_1.jpg

GDANSK / DANZIG

Fahrenheitin, Heveliuksen, Günter Grassin & Lech Walesan Danzig/Gdansk on vapauden kaupunki, sillä Solidaarisuus-liike sai sieltä alkunsa. Gdansk on ollut useiden Euroopan historiaa muovanneiden merkittävien tapahtumien näyttämö. Vapauden henki on läsnä kaikkialla: Vanhankaupungin talojen arkkitehtuurissa, kauniissa hiekkarannoissa ja korkeuksiin kohoavissa telakkanostureissa. Gdanskissa viehättää sen moderni, yleismaailmallinen elämäntapa ja vuosisataisten perinteiden ilmapiiri.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_Lange_gasse_1_2.jpg

Vanhan Danzigin ilmapiirin voi parhaiten aistia, kun kävelee Vanhassa kaupungissa Kultaisen portin ja Vihreän portin väliin jäävää Pitkää katua (Langestrasse/ Dluga) kohti Pitkätoria (Dluga Targ). Kaupungin symboleita ovat ilman muuta vanhan sataman keskiaikainen nosturi ja kaupungin ylle kohoava massiivinen punatiilinen Pyhän Marian Basilika.

26.6_Pommeri_2018_Danzig_2.jpg

Danzigin arvokkaimmat rakennukset ja historialliset muistomerkit ovat ns. Kuninkaantien varrella Długa eli Pitkäkadulla ja Długi Targilla eli Pitkätorilla. Danzigin vanhin kaupunginosa on nimeltään Pääkaupunki, Główne Miasto joka onkin Hansa kaupungien helmi. 1300-luvun raatihuoneessa on kaupunginmuseo. Raatihuone on kuuluisa carillonista – 1200-luvun soittimen kopiosta. Raatihuoneen tornista on hyvä näköala kaupungille. Artusin hovissa kokoontuivat keskiajalla kaupungin mahtikauppiaat neuvonpitoon. Dlugi Targilla oleva Neptunuksen suihkulähde on Danzigin symboli.

30.1-2.2_Gdansk_viikonloppumatka_vihrea_portti_2.jpg

Kun pujahtaa Vihreästä portista pitkälle rantakadulle pääsee historiallisen vanhan sataman alueelle joka

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_talvi_satama_3_uusi_2.jpg

museoineen ja laivoineen kuuluu ehdottomasti kaupungin kiinnostavimpiin alueisiin.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_nosturi_talvi_1_2.jpg

VANHA NOSTURI saks. Krantor

Mottlau joen (puol. Motława) rannalla on tummanpuhuva vuodelta 1362 oleva, keskiaikaisen Euroopan suurin satamanosturi jonka avulla käsiteltiin Hansakauppiaiden laivojen lasteja kuin laivojen mastojakin. Sitä pidetään maailman vanhimpana toimintakuntoisena nosturina. Nosturi toimi myös kaupungin epävirallisena porttina.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_Marian_kirkko_1_2.jpg

PYHÄN MARIAN TUOMIOKIRKKO

Goottilainen Marian kirkko on Euroopan suurin punatiilikirkko, johon mahtuu 25 000 ihmistä. Kirkon rakentaminen kesti lähes 160 vuotta vuosina 1343–1502. Se on 105,5 metriä pitkä, torni on 85 m korkea ja tiiliholvit ulottuvat 30 metrin korkeuteen.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_Marian_kirkko_2_sisa_2.jpg

Kirkkossa on 31 erillistä kappelia, 37 ikkunaa ja yli 300 hautakiveä. Kirkon näköalatornista on hyvä näköala. Vuoteen 1945 asti Mariankirkko oli maailman toiseksi suurin protestanttinen kirkko. Toisessa maailmansodassa se vaurioitui pahasti, ja miltei puolet sen taideaarteista tuhoutui tai katosi. Sodan jälkeen puolalaiset jälleenrakensivan sen ja muuttivat kirkon katolilaiseksi. Nykyään kirkossa on kopio Hans Memlingin Viimeisestä tuomiosta ja tähtitieteellisestä kellosta 1400 luvun jälkipuoliskolta, jota Hans Düringer rakensi 7 vuoden ajan. Sisustukseltaan se on yhä protestanttisen yksinkertainen. Pyhän Marian kirkon sisustukset ovat nykyäänkin Itämeren alueen rikkaimpia.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_Mariengasse_talvi_1_2.jpg

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_Mariengasse_talvi_2_2.jpg

Mariacka-katu on yksi Gdanskin viehättävimmistä kaduista, ja täällä jos missä pääsee keskiaikaisen Danzigin tunnelmaan. Se vie Pyhän Marian kirkolta Pitkälle penkerelle keskiaikaisen Pyhän Marian portin kautta. Kadun varrella on vanhoja upeasti koristeltuja entisiä kultaseppien ja kauppiaiden asuintaloja, joiden alakerroista löytyy nykyään kivoja putiikkeja ja kahviloita.

Danzig on entinen hansakaupunki ja sen nykyisen ulkoasun ovat luoneetkin pääasiassa rikkaat saksalaiset ja hollantilaiset kauppiassuvut. Danzigin vanhassa satamassa ja vanhassakaupungissa värikkäät hansatalot sekoittuvat koristeellisiin punatiilisiin kirkkoihin, portteihin ja muihin vanhoihin rakennuksiin. Kaupungissa on säilynyt hyvin vanhan Hansakaupungin henki. Silmiä hivelevät kapeat ja korkeat kivitalot reunustavat ennen niin vilkkaan kaupankäynnin näyttämöina olleita katuja. Sodan lopussa 90 % kaupungista oli tuhoutunut. Puna-armeija miehitti kaupungin 30. maaliskuuta 1945. Kaupungin saksalaisesta väestöstä 90 % oli joko kuollut tai paennut. Tuhoutunut kaunis vanhakaupunki peruskorjattiin lähes täysin nykyiseen asuunsa.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_Artus_Hof_1_2.jpg

NEPTUNUS SUIHKULÄHDE

Neptunuksen suihkulähde on seisonut Artus-tuomioistuimen edessä vuodesta 1633 ja sitä pidetään Gdańskin symbolina. Se rakennettiin pormestari Bartholomäus Schachmannin ja kaupunginvaltuuston aloitteesta. Veistos, johon suihkulähde perustuu, edustaa meren jumalaa Neptunusta. Sen on suunnitellut Abraham van den Blocke ja se on valettu pronssiin vuonna 1615, sen tekivät Peter Husen ja Johann Rogge Augsburgissa. 1800-luvun jälkipuoliskolla suihkulähde kunnostettiin rokokotyyliin ja lisättiin suuri joukko merieläimiä. Heitä kolikko suihkulähteeseen ja houkuttele kohtalo johtamaan sinut takaisin Gdańskiin.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_meripihkamuseo_1_2.jpg

GDANSKIN MERIPIHKAMUSEO

Museo on rakennettu vanhaan vankilatorniin. Sen meripihkaan liittyvät näyttelyt esittelevät luonnollisesta tilasta, louhintamenetelmistä, kauppareittien historiasta, käytöstä lääketieteessä, maagisena kivenä ja taiteellisena materiaalina. Museon multimedianäyttely vie vierailijat muinaiseen meripihkametsään, hemmotella katsojaa meripihkaöljytuoksulla ja osallistuen meripihkakorujen muotinäytökseen. Esillä on

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_meripihkamuseo_2_2.jpg

kaikenlaisia meripihkasta valmistettuja esineitä, joissa muutamassa on sisällä myös mereneläviä tai hyönteisiä. Esineiden joukossa on Stalinille annettu meripihkalahja, Gdanskin eri alojen nykytaiteilijoiden meripihkasta tehtyjä teoksia kuten Stratocaster-kitara ja  erilaisia koruja ym. Vankilana käytettyyn torniin pääsee samalla pääsylipulla. Samassa rakennuksessa on Gdanskin turisti-info.

ARTUS TUOMIOISTUIMEN TALO

Neptunus-suihkulähteen takana on yksi kaupungin hienoimmista rakennuksista. 1400-luvun alkupuolella Artus-tuomioistuimia oli Hansaliiton kaupungeissa kuten Mustanpäiden talo Riiassa ja Tallinnassa. Rakennus toimi kohtaamispaikkana varakkaille kauppiaille ja heidän ulkomaisille liikekumppaneilleen sekä aatelisille, jotka muodostivat seitsemän paikallista veljeskuntaa. Ikkunoille asetettiin Scipio Africanuksen, Themistoclesin, Marcus Furius Camilluksen ja Judas Maccabaeuksen veistokset, jotka symboloivat kansalaisuuden hyveitä. Allergiset oikeudenmukaisuuden, rohkeuden ja onnen patsaat koristavat ullakoa.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_Artus_Hof_2_2.jpg

Gdanskin Artus-tuomioistuin oli vuodesta 1742 lähtien Danzigin pörssin kotipaikka. 350 m²: n isoa salia, jossa on goottilainen tähtiholvi, tukee neljä graniittipilaria. Artus-tuomioistuimen kukoistuskausi ajoittuu 1500- ja 1600-luvuille.

26.6_Pommeri_2018_Danzig_kaupungin_historian_museo_1.jpg

Lukuisin maalauksin, laivojen pienoismallein, puupanelein, haarniskoin koristellussa Artusin tuomioistuimen talossa.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_Artus_Hof_3_takka_2.jpg

Kannattaa käydä katsomassa Euroopan suurinta renessanssi kaakeliuunia. Nykyään Artus-tuomioistuimen sisätilat on avoinna vierailijoille ja se on historiamuseon osa. Sp. 10 zl / 2,50 €.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_Uphagenin_talo_2.jpg

UPHAGENIN TALO

Museona toimivassa Uphagenin talossa näkee miten Danzigin rikkaat porvarit asuivat ennen vanhaan. Tämä vaikuttava, rokokolaistyylinen talo rakennettiin vuonna 1776 danzigilaiselle kauppiasperheelle. Nykyään osa Gdańskin historiallista museota, siellä on arvokas tekstiili- ja vaatekokoelma, joka esitetään huoneissa, joissa on pääosin alkuperäiset huonekalut. 10 zl / 2,50 €.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_meripihkamuseo_1_2.jpg

GDANSKIN MERIPIHKAMUSEO

Museo on rakennettu vanhaan vankilatorniin. Sen meripihkaan liittyvät näyttelyt esittelevät luonnollisesta tilasta, louhintamenetelmistä, kauppareittien historiasta, käytöstä lääketieteessä, maagisena kivenä ja taiteellisena materiaalina. Museon multimedianäyttely vie vierailijat muinaiseen meripihkametsään, hemmotella katsojaa meripihkaöljytuoksulla ja osallistuen meripihkakorujen muotinäytökseen. Esillä on

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_meripihkamuseo_2_2.jpg

kaikenlaisia meripihkasta valmistettuja esineitä, joissa muutamassa on sisällä myös mereneläviä tai hyönteisiä. Esineiden joukossa on Stalinille annettu meripihkalahja, Gdanskin eri alojen nykytaiteilijoiden meripihkasta tehtyjä teoksia kuten Stratocaster-kitara ja  erilaisia koruja ym. Vankilana käytettyyn torniin pääsee samalla pääsylipulla. Samassa rakennuksessa on Gdanskin turisti-info.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_Soldek_pera_talvi_2.jpg

MERENKULKUMUSEO

Museossa on toimipisteitä kummallakin puolella Mottlau/Motlawa jokea. Niihin on sekä yhteislippuja sekä lippu vain johonkin pisteesen. Yhteislipulla  lipulla pääsee museon rannassa olevaan museolaivaan, sekä joen toisella puolella olevaan nosturiin. Joen yli museon osasta toiseen pääsee parhaiten Motława-lautalla, joka kulkee vartin välein klo 10–16.05. Museon lipulla joen ylittää myös ilmaiseksi.

26.6_Pommeri_2018_Danzig_Soldek_merimuseo.jpg

Merenkulkumuseon päärakennus sijaitsee Sołdek-laivan takana. Soldek oli sodan jälkeen ensimmäinen puolalaisen Gdanskin Leninin telakan rakentamama laiva. Pääset tutustumaan Sołdek-höyrylaivaan ja siihen, miten höyrylaiva toimi ja miten merimiehet työnskentelivät, söivät ja nukkuivat.

21.8_HEL_D-Day_merimuseo_paakuva_2.jpg

Tämä kolmessa entisessä vilja-aitassa oleva merenkulkumuseo kertoo Puolan laivaston historiasta, siellä on vanhoja kanuunoita, meriaiheisia öljyvärimaalauksia ja paljon muuta merenkulkuun liittyvää aineistoa sekä erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Stary Żuraw -nostokurki on merenkulkumuseon osista näkyvimpiä.

21.8_gdansk_merimuseo_1_laiva_2.jpg

Museon näyttely oli erittäin mielenkiintoinen ja hyvin rakennettu. Sen vieressä on uudehko merenkulkukeskus, joka sijaitsee uudessa nelikerroksisessa rakennuksessa on eri puolilta maailmaa olevien veneiden näyttely.

21.8_gdansk_merimuseo_9_puolalaivasto_hist_3.jpg

Nämä vanhat vilja-aitat esittelevät Danzigin pitkää ja vaiheikasta historiaa, ja mukana on myös merenkulun historiaa ja tietoa Gdańskin telakkojen toiminnasta.

21.8_HEL_D-Day_Puolan_posti_1.jpg

PUOLAN POSTIN MUSEON RAKENNUS

Puolan postin museo on sijoitettu vaikuttavaan monikerroksiseen rakennukseen, joka on rakennettu 1900-luvun alkupuoliskolla neoromaniiseen tyyliin. Kun Versaillesin sopimus tuli voimaan vuonna 1920 alkoi myös Puolan postilaitoksen toiminta Danzigissa Saksan postin rinnalla. Tammikuun 5. päivänä 1925 perustettiin Puolan postilaitoksen Posti- ja lennätintoimisto nro 3 (myöhem. nro 1). Museo kertoo Puolan postitoimistojen ja Puolan kansalaisten historiasta Danzigissa vuosina 1920-1939 aina tapahtumiin 1. syyskuuta 1939 klo 04.45 kun saksalaiset hyökkäsivät posti- ja telegrafien toimistoon nro 1. Puolan postilaitoksen työntekijät kuitenkin tekivät vastarintaa 15 tuntia aseinaan lähinnä pistoolit, konekiväärit ja käsikranaatit. Postin työntekijät antautuivat ja heidät teloitettiin.

Näyttelyssä on postitoimiston puolustukseen ja sen puolustajiin liittyviä kuvia ja esineitä. Vierailija näkee jäljennöksen saksalaisten 3. heinäkuuta 1939 valmistelemasta hyökkäyssuunnitelmasta sekä yhden kaupungin kymmenestä vuonna 1925 pystytetystä puolalaisesta postilaatikosta. Myös postin päällikön rekonstruoitu toimisto ja siellä sijaitsevat Hughes-lennätin ovat nähtävillä.

21.8_HEL_D-Day_Puolan_posti_2_muistomerkki.jpg

Rakennuksen edessä on Puolan Postin puolustajien voimallinen muistomerkki. Se kuvaa haavoittunutta postimiestä joka rikkoutuneen postiläheyksensä yllä ojentaa kiväärinsä Nikelle Voiton Jumalattarelle.

26.6_Pommeri_2018__2.ms_museo_1_stuka.jpg

26.6_Pommeri_2018__2.ms_museo_6.jpg

GDANSKIN TOISEN MAILMANSODAN MUSEO

Museon tunnistaa korkeasta tornista. Julkisivu on osittain lasia. Rakennus kohoaa yli 40 metrin korkeuteen. Museo esittelee kokonaisvaltaisesti 20. vuosisadan suurimman tuhon kulkua ja luonnetta. Pääpaino on yksittäisten henkilöiden, ryhmien ja kansojen kohtaloissa, siviilien ja sotilaiden jokapäiväisessä elämässä sekä miehitysaikaisessa terrorissa. Museon pinta-ala on yli 5 000 neliömetriä. Sen pysyvä näyttely on pinta-

26.6_Pommeri_2018__2.ms_museo_3_tankki.jpg

alaltaan yksi maailman historian museoiden suurimpia. Uusimpia tekniikoita hyödyntäen toisesta maailmansodasta kerrotaan suurvaltapolitiikan näkökulmasta ja ennen kaikkea tavallisten ihmiskohtaloiden avulla.

21.8_gdansk_sotamuseo_panorama2.jpg

26.6_Pommeri_2018__2.ms_museo_4_hitler.jpg

Museossa on omat osastonsa totalitääristen järjestelmien esittelyille: Stalin, Mussoliini ja Führer kultille. Museo esittele kiinnostavasti esiintuodulla tavalla ensimmäisen maailmansodan jälkeistä Euroopan historiaa ja tiestä kohti uutta sotaa.

26.6_Pommeri_2018__2.ms_museo_2_sotilaat.jpg

26.6_Pommeri_2018__2.ms_museo_5_talvisota.jpg

Esillä on hyvin Danzigin tapahtumat, Molotov–Ribbentrop sopimus, Suomen Talvisota, Katyn, Varsovan kansannousu, keskitysleirit, 2.maailmansodan merkittävimmät taistelut, Taistelu Berliinistä, Hiroshima ym. Sekä vuoden 1945 jälkeisestä Euroopan kahtia jako ja Kylmän sodan aika aika aina Berliinin muuriin murtumiseen ja Itä-Euroopan sosialismista vapautumiseen asti.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_solidaarisuus_keskus_1_2.jpg

EUROOPAN SOLIDAARISUUDEN KESKUS

Ruosteen ruskea päällystetty rakennus hallitsee entisen Gdańskin Lenin -telakan ympäristöä. Euroopan solidaarisuuskeskuksen moderni multimedianäyttely, joka on omistettu Puolan vapauden ja liikkeen "Solidarnosc" historialle, esittelee 3000 neliömetrin pinnalla liikkuvia matkamuistoja, valokuvia, elokuvia ja äänitallenteita, historiallisia asiakirjoja, käsikirjoituksia, karttoja, maanalaisia ​​julkaisuja, lehdet, itsenäisen taiteen esineet.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_solidaarisuus_keskus_2_2.jpg

Lähes 1800 ainutlaatuista muistoesineitä! ECS on tärkeä laitos Danzigin vapauden tielle: "Solidarnoscin" historialle ja Puolan ja Euroopan kommunismien vastaiselle oppositiolle omistettu museo, mutta myös nykyaikaisen maailman vuoropuhelun keskus, ihmisten kohtaamispaikka, jotka arvostavat vapauden ja demokratian kaltaisia ​​arvoja. Houkuttelevasti tilaa kaikille: panoraamaterassi, talvipuutarha, ravintola, baari ja kahvila tekevät keskustasta avoimen kokouspaikan.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_kauppahalli_2.jpg

KAUPPAHALLI

Arkkitehti Kurt Fehlhaberin suunnittelema vuodelta 1896 on avoinna arkisin 09:00 - 18:00, la 08-15. Toisen maailmansodan se selvisi vahingoittumattomasti. Vain osa ullakosta ja pohjois-seinästä tuhoutui, ja pienaseet ja konekiväärit lävistivät julkisivutiilet ja tinakatot. Vuonna 1999, viimeisen kunnostuksen yhteydessä paljastui romaanisen Pyhän kirkon perustukset vuodelta 1170, kirkkohautausmaa, jossa on yli 400 hautaa ja Dominikaanisen luostarin perustan jäännökset. Löytyneet muistomerkit on peitetty lattialla, ja osittain ne ovat nyt esillä aulan alaosassa. Kauppakeskuksen kellariin perustettiin arkeologinen museo, joka on haltuunsa pyhäkön pyhäinjäännökset ja osan löydetystä kirkon laivan alueela. Museon 260m2: n alueella näet näyttelyesineitä, kuten kolikoita, uskonnollisia esineitä ja keramiikkaa, Napoleonin armeijan sotilaspuvun. Ilmaisessa näyttelyssä vierailijat oppivat paikalla olleen Dominikaanisen luostarin historiasta. Hallin sisustus on nykyaikaistettu vastaamaan nykyaikaisten kaupallisten tilojen tarpeita. Kauppa tapahtuu kolmessa kerroksessa.

30.1_Gdansk_viikonloppumatka_ostoskeskus_1_2.jpg

MADISON OSTOSKESKUS

Madison-ostosgalleria sijaitsee Gdanskin sydämessä hotellia vastapäätä 200 m päässä, ja se on keskeisimmällä paikalla kaikista Gdanskin ostoskeskuksista. Ostajilla on valittavana yli sata kauppaa ja palvelua, ravintoloita, kahviloita, jäätelöbaareja sekä valuutanvaihto. Myymälöitä  ovat mm. CCC, Douglas, Rossman, Ecco, Festus, Intersport, MOLTON, New Yorker, Mohito, Orsay, Ryłko, Unisono, Venezia, Pepco, Monari ja Netto marketti. Yläkerrassa on myös optikot ja pesula sekä uusi ravintolamaailma: aasialainen Restauracja Masala, Like Thai, puolalainen Olimp, Berlin Doner Kebap, Bobby Burger, Pizza Hut Express ym. Avoinna lauantaina klo 09-21.


HOTELLIT

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_hotelli_1.jpg

TORUN / THORN: HOTELLI** 3 yötä buffetaamiaisella

Torunin vanhassa  kaupungissa vain 150 metrin päässä torilta sijaitseva hotelli on täydellinen valinta turisteille, jotka haluavat tutustua kaupunkiin. Hotelli sijaitsee vain 220 metrin päässä Kopernikuksen talosta ja 280 metrin päässä kaupungintalosta. Toruńin kalteva torni on 300 metrin päässä. Hotellirakennus on historiallinen keskiaikainen talo, joka kuului 1400-luvulla Nikolaus Kopernikuksen isoisälle Lucas Watzenrodelle. Pääset muutamassa minuutissa tärkeimmille nähtävyyksille, kuten elävä piparkakkumuseo, Saksalaisen ritarikunnan linna tai kauppatori, joka on Unescon kulttuuriperintöluettelossa. Hotelissa on hissi, 24 h vastaanotto, huonepalvelu ja pesulapalvelut. Lähimmät opiskelijabaarit ja karaokebaari ovat kadun toisella puolella hotellia vastapäätä.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_hotelli_2.jpg

Ravintolan historiallinen sisustus luo uskomattoman tunnelman ja unohtumattoman elämyksen. Hotellissa on baari ja biljardipöytä. Ravintolassa on tarjolla perinteisiä puolalaisia ruokia, joista osa kuuluu Kujawyn ja Pommerin kulinaariseen kulttuuriperintöluetteloon. Kokki Adam Paszynin valvovan silmän alaisuudessa valmistuvat ruoat, jotka täyttävät vaativimpienkin asiakkaiden odotukset. Aamiainen tarjotaan klo 7.00–11.00 runsaan buffetin muodossa. Kesällä pääset sisäpihan terassille, jossa voit rentoutua kaupungin hälinästä. Myös toinen terassi, jolta on näkymät Veiksel-joelle ja Pyhän Johanneksen katedraalille. Ravintolan aukioloajat: Ma-Su klo 12.00-22.00.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_hotelli_3.jpg

Kaikissa klassiseen tyyliin sisustetuissa 15-18 m2 huoneissa on kirkkaat värit ja lämpimänsävyiset puukalusteet, taulutelevisio, työpöytä, radio puhelin ja ilmainen langaton internet. Kylpyhuoneissa on suihkut, pyyhkeet ja peruskylpytuotteet. Päivittäinen siivous ja Ilmainen pullovesi.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Danzig_hotelli_1.jpg

GDANSK / DANZIG: HOTELLI*** 1. yö buffetaamiainen

Sijaitsee kaupungin historiallisessa keskustassa. Hotellin ravintola on erikoistunut perinteisiin puolalaisiin ruokiin. Hotelissa on baari.  24h-vastaanotto. Hissi. Ravintoloita ja elintavikepuoteja on aivan hotellin vieressä.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Danzig_hotelli_2.jpg

Kaikissa tilavissa ja tyylikkäästi sisustetuissa 17 m² huoneissa on täysin varustettu marmorikylpyhuone, taulu-tv, oma tallelokero ja on ilmainen WiFi . Kaikissa huoneissa on myös ilmaista kivennäisvettä. Deluxe-huoneissa on lisäksi teen ja kahvin valmistusvälineet.

22.11_Lansi-Preussi_Thorn_2023_Danzig_huoneisto.jpg

GDANSK / DANZIG HUONEISTO*** 1 yö aamiaisella VARATTU

sijaitsee Gdańskin keskustassa 100 metrin päässä Neptunuksen suihkulähteestä ja 70 metrin päässä Lange Marktista. 70 m²Huoneisto sijaitsee vuodelta 1945 peräisin olevassa rakennuksessa 200 metrin päässä Pitkästä sillasta ja 500 metrin päässä Motława-joen nosturista. Tässä 2 makuuhuoneen huoneistossa on 1. makuuhuone parivuoteella, 2. makuuhuone parivuoteella ja vuodesohvalla. 3, olohuone vuodesohvalla, taulu-tv kaapelikanavilla, täysin varustettu keittiö, jossa on astianpesukone ja uuni, sekä 1 kylpyhuone, jossa on hiustenkuivaaja. Pyyhkeet ja liinavaatteet ovat saatavilla huoneistossa. Lähin edullinen opiskelijabaari on viereisessä talossa.


22.-26.12 MATKAOHJELMA TORUN-GDANSK

22.11 Keskiviikko

Klo 08.45 kokoontuminen Turun lentoasemalla. Klo 10.25 Wizzair:in lento Gdanskiin lähtee. Kone laskeutuu Gdanskin Lech Walesan lentokentälle klo 10.55 Klo 11.30 kuljetus Toruniin / Thorniin. Klo 15 saapuminen Toruniin /Thorniin. Klo 15-16 tutustuminen Vanha raatihuoneeseen, ja sen museon näyttelyy. Klo 16.10 sisään kirjoittautuminen hotelliin. Klo 16.45-18 kiertokävely Vanhan kaupungin tärkeimille nähtävyyksille matkanjohtajan johdolla. Klo 18 yhteinen matkan hintaan kuluva illallinen tunnelmallisessa Vanhankaupungin ravintolassa.

23.11 Torstai

Klo 07-10 buffetaamiainen. Klo 10 lähdemme katsomaan Kopernikus talon museota. Klo 11-12.30 Torunin kaupungin historian museo. Ritari ja pienoissotilasmuseo. Pyhän Johanneksen kirkko ja Kopenikuksen epitafi. Matkan hintaan kuuluva lounas. Iltapäivällä jatkamme vielä tähtitieteen merkeissä katsomalla Torunin Planetaarion esityksen. Illalla omakustanteisesti panimoravintola Jan Olbracht.

23.11 Perjantai

Klo 07-10 buffetaamiainen. Klo 09.45 lähdemme hotelilta tutustumme Tykistömuseoon (klo 10-11) sitten Thornin linnoitus (klo 11.15-12.15). Torunin linnoitusmuseo 12.30-14.00. Jonka jälkeen matkan hintaan kuluva lounas Vanhasa kaupungissa.

24.11 Lauantai

Klo 07-10 buffetaamiainen. Klo 10 huoneiden luovutus Klo 10.30 kuljetus lähtee Gdanskiin / Danzigiin. Klo 13 saapuminen Gdanskin hotellille. Klo 14-15 matkanjohtajan vetämä kävelyretki, jolla näemme Gdanskin tärkeimmät maamerkit mm. Kauppahallin, Pitkäkadun ja Długi Targin eli Pitkätorin, Vanhan raatihuoneen, Neptunus suihkulähteen, Artus hovin talon, Marian kirkon, Mariacka kadun, Vihreän portin, vanhan satama-alueen ja vanhan nosturin.

25.11 Sunnuntai

Klo 07-08 buffetaamiainen. Klo 8 huoneiden luovutus. Kuljetus Gdanskin lentokentälle. Kuljetus on Gdanskin lentokentällä klo 09.12. Wizzair:in lento W6 1751 lähtee Turkuun klo 11.35. Kone laskeutuu Turkuun klo 14.00.

26.6_Pommeri_2018_wizzairin_lentokone.jpg

MENO: 22.11 Keskiviikko 10:25 Turku WIZZ (1h 30m) >10:55 Gdansk

PALUU: 26.11 Sunnuntai 11:25 Gdansk WIZZ (1h 35m) >14:00 Turku

Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjätunnus 3647/06/Mj. Kil­pai­lu- ja ku­lut­ta­ja­vi­ras­ton valmismatkarekisterin vakuusrahaston jäsen.