NARVAN MATKAT 2020

14.-16.8_Narva_matka_2020_3_pv._255_._logo_uusi_2.jpg

14.-16.8_Narva_sotahistorian_matka_2020_3_pv._255_._uusin_logo_2.jpg

14.-16.8_Narva_sotahistorian_matka_2020_3_pv._255_._promo_2.jpg

14.-16.8 NARVA -NARVAN TAISTELU FESTIVAALI 2020 3 pv. 275 €

Sis. laivamatka Eckerö linen Ms. Finlandialla, bussikuljetukset ohjelman mukaan, kaksi hotelli***yötä aamiaisella Narvassa, Narvan linnan & Pohjoispihan, Narvan taistelun festivaalilipun, Victorian bastionin*, Sinimäen taistelujen museon* sisäänpääsyt &  taistelupaikat;,*suomeksi opastetun kaupunkikierroksen Narvassa. 1hh 299 €.

Historiallinen festivaali "Narvan taistelu" on merkittävä kesätapahtuma, joka houkuttelee paljon turisteja. Narvan museo kutsuu 1700-luvulle. 15. elokuuta Narvan linnan alue on Narvan taistelun historian festivaalin tapahtumapaikkana. Ilmassa kaikuu Suuren Pohjan sodan tykkien pauke ja Ruotsin & Venäjän joukkojen välisen taistelun meteli vuodelta 1704  - venäläiset ja ruotsalaiset komennot ja ilmassa leijuvat ruutipilvet kahden armeijan taistellessa tykistön ja jalkaväen asein.

Tallinnasta 210 km itään, Euroopan unionin ulkorajalla sijaitseva Narva on monta kertaa pitkän historiansa aikana ollut mantereen valtataistelujen etulinjana. Kaupungin perustamisvuotena pidetään vuotta 1240. Kaupungin nimi on peräisin Narvan koskesta. Narvan kehitys oli pitkään sidoksissa tanskalaisten perustamaan Hermannin linnoitukseen. Ruotsin vallan ajalta periytyvät Hermannin linnoituksen jykevät tornit, eurooppalaisen linnoitusarkkitehtuurin taidonnäytteet. Aikojen saatossa kaupunki on ollut niin tanskalaisten, saksalaisten kuin venäläistenkin hallinnassa, ja se on toiminut monien taistelujen näyttämönä. Esimerkiksi Narvan taistelu vuonna 1700 päättyi Ruotsin voittoon, mutta vain neljä vuotta myöhemmin venäläiset valloittivat kaupungin ja liittivät sen osaksi Venäjää. Viron vapaussodan kovimmat taistelut vuonna 1919 käytiin juuri Narvassa, ja kaupunki kärsi pahoin venäläisten tulituksesta. Lähes kaikki Narvassa ennen toista maailmansotaa sijainneet kauniit barokkirakennukset olivat vaurioituneet pahasti tai tuhoutuneet kokonaan vuoden 1944 Narvan taistelussa.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_kaupunki_1_2.jpg

Sodan jälkeen kaupunkia ei ryhdytty entisöimään, vaan käytännössä rakennettiin kokonaan uusi kaupunki. Vain muutama vanha rakennus on tallella nykyään, esimerkiksi linnoitukset ja kaupungintalo. Linnan lisäksi tärkeimpiä nähtävyyksiä Narvassa ovat puolustusta varten rakennetut bastionit, taidemuseo, vanha kaupunki, rantapromenadi, uusinta arkkitehtuuria edustava yliopiston päärakennus, ortodoksinen kirkko ja luterilainen kirkko. Tänä päivänä Narva on Viron kolmanneksi suurin kaupunki noin 56 000 asukkaallaan. Kaupungin vivahteikas historia ja asema Venäjän rajalla on yhä tänään jakamaton osa Narvan luonnetta. Rajana toimivan Narva joen rantaa pitkin kulkeva promenadi kuhisee elämää, kun taas linnakkeen jykevät muurit muistuttavat sinua kuiskien alueen historiasta.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_kaupunki_2_2.jpg

Narva ihastuttaa karulla kauneudellaan ja omaperäisellä kulttuurillaan. Se on helppo ja huoleton vaihtoehto jos haluaa kokea jotakin vähän erilaista Viron matkaltaan. Paikallinen hintataso on selvästi matalampi kuin Tallinnassa, mutta kokemisen arvoista on paljon.

narvan_matkat_linna_1.jpg

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_linna_tykki_ja_piha_2.jpg

NARVAN LINNA

Narvan linna on yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Narvanjoki on keskeinen osa linnan luonnetta. Sen sillat yhdistävät kahta kansaa mutta toimii hyvin konkreettisena rajana kahden maan välillä. Linnan perustivat vuonna 1256 tanskalaiset Tanskan kuninkaan sijaishallitsijan asuinpaikaksi Narva joen varteen. Ensimmäinen kivirakenteinen linna paikalle valmistui 1300-luvun alussa. Narvan linna on monipuolisin ja parhaiten säilynyt puolustusrakennelma Virossa. Vuonna 1346 Narvan linna siirtyi Saksalaiseen ritarikuntaan kuuluneen Liiviläisen ritarikunnan haltuun. Linnoituksen ympärille syntynyt asutus oli saanut kaupunkioikeudet vuotta aikaisemmin. 1300-luvun lopussa rakennettiin kaupunkia ympäröivä linnatorneilla vahvistettu suojamuuri. Lopullisen ulkonäkönsä linna sai 1400-luvun alussa.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_linna_tykki_ja_Iivanan_linna_1_2.jpg

Venäjän suurituhtinas Iivana III rakennutti Hermannin linnaa vastapäätä Narvanjoen Venäjän puoleiselle rannalle Ivangorodin linnoituksen vuonna 1492.

narvan_matkat_linna_2.jpg

Narvan linna monipuolisena ja parhaiten säilyneenä suojarakennusarkkitehtuurin muistomerkkinä on ehdottomasti ainutlaatuinen, sille ei löydy Virosta vertaista. Linnoituksen pinta-ala on 3,2 hehtaaria, korkein piste on Pitkän Hermannin 51 metrin korkuinen torni. Vaikka Narvan linnaa mainostetaan Viron parhaiten säilyneenä linnana, mutta sitä ei hyväksytty Unescon maailmanperintökohde -listalle, koska se rakennettiin uudelleen neuvostoaikana, eikä se ole riittävästi alkuperäisen linnan kaltainen

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narvan_linnan_museo_2.jpg

Nykyinen Narvan museo on Narvan linna, Pohjoispiha ja taidegalleria. Ne eivät ole vain arkkitehtonisia muistomerkkejä - linnassa ja galleriassa on myös näyttelysaleja. Näyttelyt on uusittu 2020.

narva_linnan_museo.jpg

Narvan linnan perusnäyttely viidessä salissa kertoo Narvan linnasta ja kaupungin historiasta 1200-luvulta aina 1900-luvun alkuun, ammattikuntalippuja, käsitöitä, aseita, käyttöesineitä ym. Länsi-, itä- ja pohjoissiiven historialliset sisustuket on entisöitynä. Vuonna 1991 avattiin taidegalleria. Sen ansiosta museo voi oman taidekokoelmansa lisäksi esitellä myös virolaisia ja ulkomaisia näyttelyjä. Myös linnan ylemmissä kerroksissa kannattaa piipahtaa, sillä näyttelyiden lisäksi sieltä avautuvat upeat näkymät niin pohjoispihalle ja Narvan kaupungin suuntaan kuin myös Iivanan linnalle sekä Narva joelle.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narvan_linnan_pohjoispiha_1_2.jpg

Pohjoispihalla toimii käsityöpajoja, joka on Narvan museon käsitys 1600-luvun varhaismodernistisesta käsityöläisten kaupunginosasta. Pohjoispiha on yritys luoda 1600-luku uudelleen. Kuten tuolloin, määrittelee pohjoispihan asukkaiden elämänrytmiä kansan- ja kirkkokalenteri, niiden juhlapäivät ja pyhät ja niihin liittyvät uskomukset ja tavat. Sielun silmin näemme täällä aidon ja elävän varhaismodernistisen kaupunkikorttelin taloineen, ihmisineen ja heidän arki elämineen. Näin pohjoispihan vierailija siirtyy hetkessä ajassa 300-400 vuotta takaisin. Nyt pohjoispihalla toimii neljä historiallista käsityöpajaa, apteekki ja palvelujaan tarjoaa myös rahanvaihtaja. Lisäksi pihalla käy kesäisin kiertäviä käsityöläisiä, jotka esittelevät ja opettavat taitojaan kaikille halukkaille. Vieraat voivat panna taitonsa koetukselle eri käsityötekniikoiden hallinnassa, oman kolikon takomisessa, nahan työstämisessä ja käsityöesineiden valmistuksessa. Pihan sisäänkäynnin oikeanpuoleiselta seinustalta lähtevät portaat alas käsityöpajaan, jossa pääsee halutessaan kokeilemaan omien huopatossujen tekemistä. Pihan laidalla on myös keittiö joka valmistaa ja myy 1600-1700 luvun aterioita.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_bastionit_2.jpg

NARVAN LINNOITUKSEN BASTIONIT

Narva oli 1600-luvulla Ruotsin ja Venäjän välinen rajakaupunki, josta Ruotsi halusi tehdä yhden alueellisista pääkaupungeistaan. Bastionit ja suojalinnoitukset suunnitteli Ruotsin kuninkaan määräyksestä sotilasinsinööri ja arkkitehti Erik Dahlberg (1625-1703), jonka johdolla rakennettiin seitsemän uutta bastionia joille oli tyypillistä korkeat ja mahtavat etuseinät: 5.Honor, Gloria, 4.Viktoria, Fama, Triumph, 9.Fortuna ja 1.Spes. Jo olemassa oleva bastioni Vrangel sai uudeksi nimekseen 2.Paks. Kaikki bastionit paitsi Fama on säilynyt. Viktorian bastioni on Narvan seitsemästä bastionista upein. Viktorian bastionin seinät, kasematit ja ruutikellari on kunnostettu. Joissakin bastioneissa oli paljon sisätiloja (kasematit). II Maailmansodan aikana paikalliset asukkaat käyttivät tiloja pommisuojina.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_bastionikierros_2.jpg

NARVAN VICTORIA BASTIONIN KASEMATIT

Oman 300-vuotisen historiansa aikana on Victorian bastion nähnyt useita sotia. 2000-luvun alussa se perusteli nimensä vielä kerran - peruskorjauksen jälkeen linnake muuttui alueen yhdeksi päämatkailumagneetiksi. Linnakkeen kasemateissa ja ruutikellareissa esillä oleva näyttely kertoo linnakkeista koostuvan puolustusjärjestelmän historiasta, sotilaiden elämästä ja kaupungin arjesta 1700 luvulla.

Narvan bastionit kertovat kaupungin puolustuksesta - kosteat ja hämärät käyttävät vievät seikkailulle historiaan. Ottakaa viltti harteille. Kasemateissa on kylmää ja kosteaa. Käytävät ovat mutaisia ja joissakin kohtaa matkan reitillä käytävän vieressä lorisee pieni puro. Kierros jatkuu satoja vuosia vanhoihin käytäviin, joista Narvaa on puolustettu, kun ulkopuoliset hyökkääjät ovat yrittäneet tunkeutua kaupunkiin. Narvan linnoitteissa kasematteja on kahdessa kerroksessa 2 metriä leveät ja 2-2,5 m korkeat. Toisessa kerroksessa nähdään pitkiä käytäviä, varsinaisessa museokäytävässä on historiallisiin asuihin puettuja nukkeja, joiden tarinat liittyvät Narvan puolustuksen historiaan. Siellä makaa sotaa paennut äiti pienen lapsensa kanssa. Kaksi pikkupoikaa kurkkii ikkunasyvennyksestä. Sotilas on haavoittunut ja saa ensiapua. Käytävät tuntuvat pitkiltä, mutta kummassakin kerroksessa museokäytäviä on vain 150-170 metriä. Pari metriä korkeissa kasemateissa mahtuu hyvin kävelemään. Valoa käytäviin tulee hämärien lamppujen lisäksi ampuma-aukoista, joita on seitsemän metrin välein, tykeille leveämmät ja kivääreille kapeammat. Kasemattien ulkoseinien paksuus on pari metriä ja ne oli lisäksi suojattu vallihaudan toisella puolella olleella multavallilla joka esti suuntaamasta suoraa tykkitulta bastionin seinään. Bastioneja on rakennettu historian eri vaiheissa ja niissä on käytäviä ja kasematteja yli puolitoista kilometriä. Matkailijoille on avoinna Victoria, joka rakennettiin ruotsinvallan aikana 1600-luvulla.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_festivali_1_2.jpg

NARVAN SUUREN POHJAN SODAN TAISTELUN FESTIVAALI

Narvan taistelusta kansainvälisenä festivaalina on kasvanut Narvan kesän päätapahtuma, ja se kokoaa koko Pohjois-Euroopan sotilashistorialliset seurat tapaamaan Narvan linnan pihalla.

17.-19.7_Valga_militaarifestivaali_matka_2020_Pohjan_sota_2.jpg

Kahden päivän ajan Pietarin Suuren ja Kaarle XII -kauden univormuihin pukeutuneet sotilaat asuvat sotilasleireillä, jotka sijaitsevat linnan pihalla jäljitellen yhtä Venäjän ja Ruotsin välillä käydyistä Pohjan sodan tunnetuimmista taisteluista. Saman ajanjakson kylä esittelee tavallisten ihmisten sen ajan arjen.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_festivali_3_pohjoispiha_2.jpg

Linnan Pohjoispihalla järjestetään markkinat. Nuoret sotilaat voivat ilmoittautua rekrytoinnin kautta ja sotilaskoulutus tapahtuu täsmälleen samalla tavalla kuin 300 vuotta sitten.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_festivali_2_2.jpg

Elokuussa tykki ampuvat ja aseet laukeavat, kun taas bastionit ja Narvan linna peittyvät jauhesavupilveen. ”Narvan taistelu” on päällä! Historiallinen festivaali ”Narvan taistelu” on jäljitelmänäytelmä yhdestä Pohjan sodan suurista taisteluista. Vuosien 1700 ja 1704 Pohjansodan taistelut liittivät Narvan Euroopan historian oppikirjoihin. Ruotsin armeija 18-vuotiaan Kaarle XII: n johdolla voitti Venäjän joukot marraskuussa 1700. Pietari Suuri valloitti Narvan toisessa Narvan taistelussa vuonna 1704.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_festivali_5_2.jpg

Eri maiden sotilashistoriallisten seurojen osallistujat ovat vastuussa todellisten tapahtumien jälleen näyttelemisestä Narvan linnassa. Tämän historiallisen festivaalin päätapahtuma on yötaistelu, jota seuraa seuraavana päivänä Narvan taistelu ruotsalaisten ja venäläisten välillä. Linnassa ja pohjoispihalla on paljon toimintaa koko perheelle. Historiallisen klubin "Preobrazhensky rykmentti" ja Narvan museon järjestämä historiallinen festivaali "Narvan taistelu" on merkittävä kesätapahtuma, joka houkuttelee paljon turisteja.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_festivali_4_paraati_2.jpg

 FESTIVAALI ALUSTAVA OHJELMA (2019 oli):

Päätaistelun lisäksi historiallisella festivaalilla järjestetään päivän aikana paljon mielenkiintoisia nähtävää.

Lauantai 15. elokuuta

Klo 10–18 Narvan linnan länsipihalla (lipulla).
10.00 linnan portit ovat avoinna vierailijoille.
Narvan linnan länsipihalla on ulkoilmaruokailut avoinna koko päivän, ja se voit tehdä keskiaikaisia ​​esineitä Muhkel-työpajassa. Karhuklubin ohjauksessa voit kokeilla jousiammuntaa ja voit käydä keskiaikaisessa ritariteltassa, jossa voit tutustua ritaren haarniskoihin ja taisteluvälineisiin. Sinimäen Vaivara-museon sota-aseiden näyttely. Preobrazhensky Polulla sijaitseva telttaleiri avaa apteekin ja rekrytoi sotilaita.

12:00 Sotilaiden kokoonpano Raatihuoneen torilla. Kulkue FAMA-ostoskeskuksen kautta linnoitukseen. Ammuntaa aseilla.
13–15 teatteristudiot “Plus” ja “Comics” järjestävät pelejä lapsille ja aikuisille.
14.00 Latvian ortodoksinen kirkkokuoro Logossa.
14.15 Ritariturnaus ja lasten pehmomiekkojen turnaus Karu-klubilta.

14.30 esiintyy kielikvartetto Fumo Rosso.
14.50 Monplaisir-tanssiryhmä Pietarista.
15.40 Nuorten sotilaiden rekrytoinnin aloittaminen.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_festivali_6_tykit_2.jpg

16.00 Historiafestivaalin päätapahtuma Narvan linnan myrsky esitys- Pohjan sodan Narvan taistelu vuonna 1704 Ruotsin ja Venäjän joukkojen välillä.

17.00 Latvian ortodoksinen kirkkokuoro Logossa.
17.00 Seikkailupeli Troll
(järjestää Karhuklubi kuoron suorittamisen aikana).

Historiafestivaalin lipulla: Taistelujen seuraamisen lisäksi voit myös käydä Narvan linnassa, linnan pohjoispihalla josta voit ostaa matkamuiston.

narva_muistomerkit.jpg

NARVAN MUISTOMERKIT

Panssarivaunu T34-muistomerkki muistuttaa II maailmansodan aikojen taisteluja. Se osoittaa neuvostoliittolaisten joukkojen läpimurtopaikan. Narvan panssarivaunu on ainoa tämänkaltainen muistomerkki nyky-Virossa. Lähellä on myös 1700 vuoden Narvan taistelunmuistomerkki Ruotsin leijona ja Viron itsenäisyystaisteluissa kaatuneiden sankarihautuumaa. Ompa linnanpihalla Leninin patsaskin.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Ruotsin_leijonapatsas_2.jpg

RUOTSIN LEIJONA MUISTOMERKKI

Muistomerkki on muistona Kaarle XII:n menestyksestä Narvan edustalla vuonna 1700, jolloin suuressa Pohjan sodassa lyötiin Narvaa piirittäneet venäläisjoukot. Muistomerkki oli Ruotsin kuningaskunnan lahja Narvan kaupungille ja leijonahahmo on jäljennös Tukholman kuninkaanlinnan edustalla sijainneesta patsaasta. Muistomerkki tuhoutui toisen maailmansodan aikana. "Ruotsin leijona" pystytettiin uudelleen vuonna 2000 taistelun 300-vuotispäivän muistoksi. Muistomerkin luota avautuu ns. 5 kruunun näköala eli kuva kahdesta linnoituksesta, jotka olin kuvattu Viron 5 kruunun seteliin. Muistomerkissä olevat kirjaimet MDCC tarkoittavat vuotta 1700 ja lause "Svesia memor" tarkoittaa Ruotsi muistaa. Ruotsin vallan aikaa (1500 & 1600-luvut) pidetään Narvan kukoistuskautena. Tältä ajalta oli peräisin kaupungin barokkityylinen ilme.

14.-16.8_Narva_sotahistorian_matka_tankki_muistomerkki_2.jpg

T-34/85 MUISTOMERKKI

Ainoa Virossa säilynyt panssarivaunumonumentti sijaitsee Narvasta Narva-Jõesuuhun vievän tien varrella muistona paikasta, jossa Leningradin rintaman joukot 25–26.7.1944 ylittivät kenraali Fedjuninskin johdolla Narvan joen. T-34/85 seisoo korkealla kalkkikivisellä alustalla ja siitä puutuu panssarivaunumonumentille ominaisesti useita oleellisia paloja ja yksityiskohtia. Paikasta on tullut yksi  Narvan, vasta-avioituneiden suosituimmista pysähdyspaikoista, jossa tykkiputkeen solmittavista värikkäistä nauhoista on tullut yksi häärituaalien osa.

14.-16.8_Narva_sotahistorian_matka_sieversin_1700_muistomerkki._2.jpg

SIIVERTSIN MUISTOMERKKI

Muistomerkki on omistettu Venäjän sotilaille, jotka kuolivat Narvan taistelussa vuonna 1700. Täällä taistelivat kuuluisan Narvan taistelun aikaan 19. marraskuuta 1700 Pietari I:n Preobraženskin ja Semjonovskin kaartinrykmentit. Kun selvisi, että taistelu on hävitty, he eivät kuitenkaan paenneet taistelukentältä. Muistomerkki pystytettiin näiden kahden rykmentin urheiden sotilaiden kunniaksi.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_Narva_raatihuone_2.jpg

NARVAN RAATIHUONE

1600-luvulta peräisin olevan kaupungin raatihuoneen (lyypekkiläinen arkkitehti Georg Teuffel) rakennustyylissä sekoittuvat saksalaisen, hollantilaisen, ruotsalaisen ja jopa italialaisen arkkitehtuurin vaikutukset. Raatihuoneentorin arkkitehtoniseen kokonaisuuteen kuuluivat raatihuone, pörssihuone, kaupungin apteekki sekä vauraiden ruotsalaisten porvarien asuintalot. Meidän päiviimme on säilynyt valitettavasti vain raatihuone. Muut rakennukset tuhoutuivat toisessa maailmansodassa. Raatihuoneen torilla on myös hyvä ruokapaikka kahvila Muna, joka tarjoilee herkullisia lounaita, jälkiruokia ja leivonnaisia.

Narvan museon taidegalleria

Galleria sijaitsee 1700-luvulta peräisin olevassa entisessä ammusvarastossa. 1990-luvun alussa perustettu galleria on Itä-Virumaan taidekeskus. Täällä säilytetään venäläistä taidekokoelmaa, jota pidettiin 1900-luvun alun Baltian maiden maakuntamuseoiden kokoelmista parhaana. Galleriassa järjestetään perusnäyttelyn ohessa myös nykyaikaisten virolaisten ja länsieurooppalaisten taiteilijoiden näyttelyjä. Perusnäyttelyssä on esillä myös sodasta pelastettujen Narvan kirkkojen keskiaikaisia puuveistoksia sekä myös Lavretsovien posliinikokoelma.

narvan_kirkot.jpg

NARVAN KIRKOT

Ylösnousemuksen ortodoksikirkko rakennettiin vuosina 1890-1898 Kreenholmi Manufaktuur-tehtaan työläisille. Kirkon arkkitehtuurinen ratkaisu seuraa bysanttilaisia perinteitä, kirkon tornit ovat 28,8 metrin korkuiset. Seinät ja kupoli ovat paikallisesta tiilestä, mutta alusta, portaat ja koristeet ovat valmistettu suomalaisesta graniitista. Kirkkoon mahtuu noin kaksi tuhatta ihmistä. Aleksanterin kirkko rakennettiin vuosina 1881-1884 Kreenholmin tekstiilitehtaan luterilaisille työntekijöille, ja sen suunnitteli pietarilainen arkkitehti Otto Pius von Hippius. 61 metrinen kellotorni sekä siellä sijainneet Walckerin urut tuhoutuivat vuonna 1944. Kirkon kellotorni on nyt korjattu. Erittäin arvokas on kirkon klassinen kolmiosainen ikonostaasi ja puinen, 1600-luvulta peräisin oleva Kristuksen krusifiksi. Kirkko on rakennettu romaanin tyylisenä, sillä on kahdeksankulmainen muoto. Kirkkosalissa on installaatio "Taivas Narvan yllä". Näkymä kuvataan suoraan kirkon holviin ja sitä voi seurata juuri siihen muokatuista tuoleista suuntaamalla katseen vartiksi ylöspäin, jossa Narvan värikäs historia herää henkiin. Kirkkoon asennettu valoinstallaatio on suurin pysyvä heijastuspinta koko Itä-Euroopassa, yhteensä 520 m2.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_ravintolat_2.jpg

Nykyään lähes kaikki hyvät ravintolat ovat keskittyneet Peetri plats -aukion vieressä olevaan korttelistoon. Peetri platsin laidalla oleva Old Trafford on kaupungin tasokain ravintola. Narvan museo pitämä Ravintola Rondeel sijaitsee Narvan linnan länsipihan sisäänpääsyn vieressä sijaitsevassa 1500-luvulla rakennetussa puoliympyrän muotoisessa leveässä tykkitornissa eli "rondeelissa". Rondeelissa tarjotaan paikallisista tuoreista raaka-aineista valmistettuja kala- ja liharuokia ja paikallisia juomia juuri Narvan linnoitukseen ja sen ympäristöön liittyvien perinteiden mukaan. Ruokalista on saanut inspiraatiota Narvan historiassa tärkeää roolia omanneiden kansojen keittiöistä. Keskiaikaisessa tunnelmassa saat vatsan täyteen yksinkertaista ruokaa, joka on valmistunut yksinkertaisilla metodeilla, mutta tarkan korkealaatuisesti. Josperin hiiligrilli ja savustusuuni ovat tällä hetkellä käytössä kaikissa maailman huippukeittiöissä. Johdatamme Sinut vanhojen, osittain ehkä unohdettujen, yksinkertaisten makujen maailmaan.Ruokalistan eturintamassa on tietysti myös paikallinen erikoisuus - nahkiainen. Rondeelissa on myös Narvan suurin virolaisen käsityö-oluen valikoima - ravintolan toisessa kerroksessa sijaitsevan Gambrinuksen oluthyllyssä on noin 100 virolaista käsityöolutta.

German Pub sijaitsee historiallisessa keskustassa Narvan Linnan lähellä Fortuna linnoituksessa. Tarjolla eurooppalaista ruokaa, pullo- sekä hanaoluita; iso Saku 2,50 €, Kozel 3 €, Bavari 2,50 €, Hoegaarden 3 €, mielikuvituksellisia koktaileja ja hyvää vanhaa pubi-tunnelmaa. Vieraat voivat nauttia ruoasta kahdessa salissa - Metsästäjän ja Nyrkkeily -salissa, jotka on sisustettu teeman mukaan. Listalla mm. Lihaseljanka 3 €, Kiovan kotletti 7 €, Juustolla täytetty leivitetty porsaanleike 6,50 €, Porsasta sienikastikkeella 7 €, Kanafile Milano 6 €. The Irish Embassy Pub on ainutlaatuinen paikka Narvassa, joka tarjoaa asiakkailleen irlantilaistyyppistä ruokaa ja juomaa sekä tunnelmallista ja ystävällistä tunnelmaa. Pubin sisustuksessa on käytetty perinteisesti puuta ja lempeitä sävyjä. Löydät pubin jokaisesta nurkasta mahdollisuuden katsella TV:tä, mukavan istumapaikan tai, mikä vielä hienompaa, uuden ystävän. Embassy Pubissa on myös tarjolla melkein 40 lajia olutta ja Narvan paras hanaolutvalikoima: mm. iso Narva Lager 3,50 €, Puls Dark 3,50 €, Sillamäe München 3,90 €, Saku Dublin 3,50 €, Saku Manchester 3,50 €, Purtse Metsik Ida IPA 3,90 €, Franziskaner Hefe – weissbier 3,90 €, Guinness Draught 4,90 €, Kilkenny Ale 3,50 € ym.

14.-16.8_Narva_sotahistorian_matka_2020_Sinimaki_muistomerkki_2.jpg

SINIMÄEN TAISTELUN MUISTOMERKKI & MUSEO

Sinimäen puolustustaisteluissa (Tannenberg linja) 1944 kaatuneille on pystytetty Grenaderimäelle 12 m. korkea muistoristi ja siellä on muisotalue. I ja II maailmansodan aikaiset puolustusrakennelmat ovat osittain säilyneet: Tornimäellä on paikoitellen raunioitunut II maailmansodan aikainen saksalaisjoukkojen esikunta, Helvetinhaudanmäellä ja Mõisamäellä (Kartanonmäki) bunkkerit.

Narvan länsipuolella Sinimäkien (Sinimäed) alueella käytiin heinä-elokuussa 1944 yksi toisen maailmansodan suurtaisteluista. Virolaisten ja saksalaisten lisäksi Tannenberg-linjaa puolustivat hollantilaiset, norjalaiset ja tanskalaiset SS-vapaaehtoiset yhteensä 100.000 miestä. Hyökkääviä puna-armeijan sotilaita taistelussa oli 600.000. Sinimäkien alueella on iso muistoristi, joka on omistettu kaikille siellä kaatuneille sotilaille. Sinimäkien sotahistoria ulottuu 900 vuoden taakse. Sinimäkien historiasta ja siellä tapahtuneesta saat tietää käymällä läheisessä Vaivaran sotahistorian museossa tai kävelyllä Vaivaran historiapolkua pitkin.

14.-16.8_Narva_sotahistorian_matka_2020_Sinimaen_taistelu_museo_2.jpg

SINIMÄEN TAISTELUN MUSEO

Museorakennuksina toimivat Vaivaran kartanon kunnostettu aitta ja sepän paja. Näyttely on omistettu taisteluille Narvan joella ja Sinimäillä vuonna 1944. Museossa on esillä aseita, univormuja,

narva_sinim._museo.jpg

sotilaiden henkilökohtaisia esineitä, sodanaikaisia kuvia, osapuolien propagandajulisteita jne. Suurelta kuvaruudulta voi katsella historiallisia elokuvia ja dokumentteja. Vaikeasta sotateemasta huolimatta, on näyttelyssä ajateltu kaikkia: kun aikuiset keskittyvät yksityiskohtien tarkasteluun, voivat nuoremmat kokeilla asioita omin käsin tai jopa istuutua historiallisten sotakoneiden rattiin.

14.-16.8_Narva_sotahistorian_matka_2020_Sillamaki_uusi_2.jpg

SILLAMÄE

Suomenlahden rannalla oleva Sillamäe on jännittävä kaupunki arkkitehtuurinsa vuoksi. Kaupunki tuhoutui pahasti toisessa maailmansodassa. Se rakennettiin uudelleen 1940- ja 1950-luvun vaihteessa. Tyyliksi valikoitui uusklassismi, jota kutsutaan myös stalinistiseksi arkkitehtuuriksi, koska Viro kuului tuolloin Stalinin johtamaan Neuvostoliittoon.

narvan_matka_rakvere2.jpg

narvan_matka_rakveren_linna.jpg

RAKVERE

Viron viidenneksi suurin kaupunki Rakvere houkuttelee matkailijoita vaikuttavilla 1200-luvulta peräisin olevilla linnanraunioillaan, nykyaikaisella keskustallaan. 1302 perustettu kaupunki on yksi Viron vanhimpia kaupunkeja.

Linnan rauniot ovat nykyään Rakveren päänähtävyys. Tullessasi Rakveren linnoitukseen päädyt 1500-luvun linnoituselämää kuvaavaan teemapuistoon (sisäänpääsy 11 €), jossa sekä suuret että pienet voivat viettää jännittävän päivän, pukeutua ritariksi tai sotilaaksi, viihtyä ja oppia jotain keskiajan ja varhaismodernin ihmisten elämästä. Linnan näyttelyt. Miekkanäyttely, tykit, musketit & pistoolit  Avoinna on myös viinikellari, kidutuskammio, kuoleman huone ja helvetti, vankila, punaisten lyhtyjen katu, keskiaikainen bordelli, parturin työhuone sekä alkemistin paja. Linnoituksessa sijaitseva Shenkenbergin kievari tarjoaa keskiaikaisten reseptien mukaan tehtyjä ruokia.

Linnan lähellä sijaitsee Tarvas, yksi kaupungin symboleista. Virolaisen kuvanveistäjän Tauno Kangron veistämä Tarvas -härkä patsas on seitsemän metriä pitkä ja neljä metriä korkea, ja se painaa seitsemän tonnia.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_matka_Putrsen_linna_2.jpg

PURTSEN LINNA

Vuonna 1533 rakensi balttiansaksalainen aatelinen Johann von Taube Purtse joen itärannalle kolmikerroksisen linnoitetun kartanon. Se palveli sekä asuin- että puolustustarkoituksia. Seinät olivat erityisen paksuja, paksuus 2,35 m. Linnan länsipuolelle yhdistää suorakaiteen muotoinen laattalattia. Ovien ja ikkunoiden aukot samoin kuin kohoumat ovat suunniteltu renessanssin alun tyyliin. se oli Tauben perheen käytössä vuoteen 1615. Suuressa Pohjan sodassa linnan kolmas kerros tuhoutui vuonna 1704. Linna oli muun muassa Fleming- ja Stackelberg-sukujen omistuksessa. Toisen maailmansodan jälkeen linna näytti surulliselta, sodan ja monien vastoinkäymisten jälkeen vuonna 1990 se kunnostettiin 1500-luvun asuunsa.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_matka_Putrsen_panimo_2.jpg

PURTSEN PANIMO

Purtsen linnan yhteydessä toimii pienpanimo, jossa valmistetaan paikallisia oluita. Mekituba on entiseen sepän pajaan, Purtsen panimoon tehty tila, jossa voi maistella Purtsen panimon käsityöoluita sekä ostaa niitä mukaan. "Villistä idästä" tulevat oluet eivät jätä ketään kylmäksi. Myynnissä on kahdeksaa erilaista oman panimon olutta. Osa on vaaleita, osa tummia ja osa siltä väliltä. Prosentit vaihtelevat keskioluesta yli 8-prosenttiseen vahvaan olueen. Pullojen kyljessä loistavat nimet kuten Industriaal DIPA 7,9%, Saht-Matt 8,7%, Metsik IPA 6,7%, Siidisuka 5,2%, Taj Boh 6,5%, Issand Humal 9,0%, Leopold I 6,4%, Purtse Pale Ale 5,5%, Tuhamägi 11,5%. Jokainen maistelija voi valita niistä mieleisensä.

14.-16.8_Narva_sotahistorian_matka_2020_majatalopysahdys_2_2.jpg

VIITNAN KESTIKIEVARI

Viitna oli tunnettu jo keskiajalla. Kievarit toimivat postiasemina, tarjottiin ruokaa ja majoitusta.
Eräs arvokkaimmista vanhoista kestikievareista koko Virossa. Viitna oli tunnettu jo keskiajalla. Kievarit toimivat postiasemina, tarjottiin ruokaa ja majoitusta. Tallinna-Narva tien varressa oli vielä 1800-luvulla neljätoista kestikievaria. Viitnan Kestikievari on luokassaan yksi vanhimpia Virossa säilyneitä vastaavanlaisia kievareita. Talon vasemmassa siivessä oli kaksi ns. herraskamaria ja hevostalli, jossa nykyään on ruoka-aitta ja virolaisen käsityön myyntipiste. Oikeanpuoleisesta ovesta pääsi talonpojille tarkoitettuun ”rahvaankamariin" ja talonpoikien hevostalliin, jossa nykyään sijaitsee kievari, jonka ruokalistalta löytyy myös Viron kansallisruokia. Kievariin mahtuu 100 ihmistä, ruoka-aittaan 32 ja rahvaankamariin 30. Ulkona olevaan ruokokattoiseen grillikatokseen mahtuu 24 ja ulkokahvilaan 20 vierailijaa. Viitnan kievarirakennus on Viron suurin puukievari. Lisäksi löytyy perinteisen virolaisen käsityön myyntipiste.


14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_matka_hotelli_1_2.jpg

NARVA HOTELLI*** 2 yötä, aamiainen.

Moderni hotelli sijaitsee Narvan keskustassa, 10 minuutin kävelymatkan päässä Narvan linnasta ja Narvajoen rantapromenadista. Huoneiden ikkunoista avautuu kaunis näköala suuren Pohjan sodan aikaisille historiallisille muistomerkeille bastioneille, Hermannin linnoitukselle ja Venäjän puoleiselle Iivanan linnoitukselle tai kaupungin puolelle. Hotelissa on hissi, 24h-vastaanotto, matkamuistomyymälä / lahjatavarakauppa, polkupyörävuokraus, tallelokero vastaanotossa. Ravintolat ja kaupat ovat kävely etäisyyden päässä.  

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_matka_hotelli_2_2.jpg

Bistrokahvila Ekspress Cafe ja italialaistyylinen 50 paikkainen à la carte ravintola M. Chagall ovat hotellin ensimmäisessä kerroksessa. Siellä on myös aulabaari ja kesäterassi. Hotelliravintola on ihanteellinen paikka romanttiselle illalliselle tai päivälliselle. Buffetaamiainen tarjotaan klo 8.00–11.00.

14.-16.8_Narva_2020_sotahistoria_matka_hotelli_3_2.jpg

24 m² huoneissa on kaapeli-tv ja ilmainen WiFi. Joihinkin huoneisiin kuuluu ranskalainen parveke ja kaupunki- tai linnanäköala. Kylpyhuoneista löytyy suihku. Buffetaamiainen tarjotaan hotellin ravintolassa klo 8.00–11.00.


14.-16.8 MATKAOHJELMA 2020

14.8 Perjantai

Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.30 asti!. Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Hytit ja aamiaisbuffet 1.kattaus klo 08.30- lisämaksusta 15 €. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. Klo 11.30- bussi lähtee Tallinnan satamasta josta on 210 km ajo Narvaan. Klo 13.15-14.00 pysähdys Putsen linnalla ja  Purtsen panimossa, jossa voi maistella Purtsen panimon käsityöoluita sekä ostaa niitä mukaan. Klo 15-16.30 Sinimäen taistelun muistomerkki, museo & opastettu kierros taistelupaikoille museo oppaan johdolla. Klo 17-18.30 Paikallisoppaan suomenkielinen 1,5 h kaupunkikierros “Narvan kaupungin historia” esittelee kaupungin historiallisia nähtävyyksiä: kirkkoja, bastioneja ja Tumma puutarhan. Kuulemme barokki Narvasta, ruotsalaisen kaupungin sydämessä olevasta kaupungintalosta ja tutustumme jalkaisin rantabulevardiin. Bussikierros antaa myös yleiskuvan Kreenholmin tekstiilitehtaan alueesta. Klo 18.30 kirjauttuminen hotelliin.

15.8 Lauantai

Klo 8-11 aamiainen. Klo 09.45 lähtö hotellilta. Klo10.00-10.45 suomeksi opastettu kierros Victoria bastionissa. Sen jälkeen klo 11.30 Narvan linnalla matkan johtaja jakaa festivaali-liput. Jokainen saa tutustua Narvan linnaan ja festivaaliohjelmaam omatoimisesti päivän ajan.

Festivaaliohjelma 2020

Klo 10–18 Narvan linnan länsipihalla (lipulla).
10.00 linnan portit ovat avoinna vierailijoille.
Narvan linnan länsipihalla on ulkoilmaruokailut avoinna koko päivän, ja se voit tehdä keskiaikaisia ​​esineitä Muhkel-työpajassa. Karhuklubin ohjauksessa voit kokeilla jousiammuntaa ja voit käydä keskiaikaisessa ritariteltassa, jossa voit tutustua ritaren haarniskoihin ja taisteluvälineisiin. Sinimäen Vaivara-museon sota-aseiden näyttely. Preobrazhensky Polulla sijaitseva telttaleiri avaa apteekin ja rekrytoi sotilaita.

12:00 Sotilaiden kokoonpano Raatihuoneen torilla.

12.15 pieni taistelu kaupungintalon edessä.

12.30 Kulkue FAMA-ostoskeskuksen kautta linnoitukseen. Ammuntaa aseilla.

14.00 Vanhan muusikin kontsertti (Läänehoovis).

16.00 Historiafestivaalin päätapahtuma Narvan linnan myrsky esitys- Pohjan sodan Narvan taistelu vuonna 1704 Ruotsin ja Venäjän joukkojen välillä.

18.00 Historiafestivaalin juhlallinen päättäminen.

Historiafestivaalin lipulla: Taistelujen seuraamisen lisäksi voit myös käydä Narvan linnassa, linnan pohjoispihalla josta voit ostaa matkamuiston.

16.8 Sunnuntai

Klo 8-10.30 aamiainen. Lähtö hotellilta klo 10.30 Ajamme Narva joen vartta nähden samalla Siiversin muistomerkkin, Panssarivaunu T34-muistomerkin puna-armeijan läpimurtopaikalla Narva joen rannalla, Saksalaisen sotilashautausmaan. Klo 11.30-12.15 Narva-Jõesuun kylpyläkaupunki sijaitsee Narvanjoen suun länsirannalla, runsaan kymmenen kilometrin päässä Narvan kaupungista. Se tunnettu on useista kylpylöistään ja pitkästä hiekkarannasta, joka vetää puoleensa kesäisin paljon lomailijoita. Narva-Jõesuun rannalla sijaitsee Meresuun rantabaari, joka on täydellinen paikka nauttia mukava kylmästä juomasta ja aurinkoisesta tunnelmasta aivan meren rannalla. Noin klo 12.00-12.30 pysädymme Sillamäessä ihastelemassa Stalinista arkkitehtuuria. Pysähdymme paluumatkalla vielä klo 13.30-15.00 Rakveren kaupungissa jossa vapaata aikaa lounastaa tai tutustua Rakveren linnaan (sis.p 11 €).

14.-16.8_Narva_sotahistorian_matka_2020_majatalopysahdys_2.jpg

Matkalla pysähdymme vielä eräässä arvokkaimmista vanhoista kestikievareista koko Virossa. Nykyään Viitnan Körtsin tallin puolella on pikaruokala ja perinteisen virolaisen käsityön myyntipiste. Klo 15.25-16.40 aikaa lounastaa tai virkistäytyä kahvin tai oluen ääressä. Klo 17.45 mennessä bussi saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Laivaan on mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit ja Buffetpöytä kattaus klo 18.30- /ennakkoon ostetuna 30 € aik. Klo 21.00 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan.

u_bussi_2013.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi. Varaa matkalle mukaan euroja/luottokortti. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!

E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Blitz_Tours_10_vuotta.jpg 

Eckeroline_bussiyhteys_satamaan.jpg

Turusta ja Tampereelta on suora bussiyhteys jokaiselle m/s Finlandian lähdölle, Vainion liikenne Turusta ja Paunu Tampereelta tuovat matkustajat mukavasti satamaan ja laivan paluun jälkeen satamasta takaisin kotimatkalle. ONNIBUSSILLA Helsingin satamiin mm. F24, F40 ja F44 Oulusta, Jyväskylästä, Lahdesta.